Artykuł sponsorowany

Wyposażenie kuchni w restauracji

Wyposażenie kuchni w restauracji

Dobór wyposażenia restauracji jest kluczowy, aby lokal działał prężnie i zyskiwał klientów. Każda restauracja ma swój profil i od niego w dużym stopniu zależy, w jakie sprzęty należy zainwestować. Warto przygotować sobie listę i rozplanować wydatki.

Wyposażenie zaplecza kuchennego

Zaplecze gastronomiczne restauracji należy odpowiednio wyposażyć – trzeba zaplanować wszystko szczegółowo, gdyż to znacznie ułatwi pracę całemu personelowi. Niezbędne urządzenia i sprzęty pozwolą na sprawną pracę. Zaplecze dzielimy na kilka części – jest to m.in. dział magazynowy, przygotowalnia, kuchnia ciepła i zimna, bar i strefa ekspedycyjna. Wyposażenie kuchni w restauracji wymaga zaplanowania od „a” do „z”, gdyż to właśnie od zaplecza zależy sprawność personelu i jakość wydawanych potraw.

Różne lokale to różne potrzeby

Każdy lokal gastronomiczny ma inne potrzeby – kawiarnia musi zostać wyposażona m.in. w automatyczny ekspres do kawy, witrynę ekspozycyjną czy blender, restauracja w wysokiej jakości piec, a hotelowa restauracja m.in. w bemary. Należy odpowiednio dopasować elementy wyposażenia do profilu swojej działalności.

Część magazynowa

Są to pomieszczenia służące do magazynowania żywności oraz produktów nieżywnościowych (opakowania itp.). W restauracji kluczowe jest przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, dlatego tak ważne jest odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji, ale także działu magazynowego. Należy rozplanować regały magazynowe, szafy, urządzenia chłodnicze, lodówki i zamrażarki, palety itp.

Bar

Część z barem zwykle wyposażona jest w takie urządzenia, jak m.in. automatyczny ekspres do kawy, ale także akcesoria do przygotowania drinków, blender do deserów, wyciskarki do owoców, miksery i roboty kuchenne o wielu możliwościach. Również tutaj często serwowane są desery.

Kuchnia

Kuchnia to serce restauracji – tutaj odbywa się obróbka termiczna. Wyposażenie kuchni w restauracji wymaga kompleksowego podejścia i zaplanowania. Przede wszystkim wyróżniamy kuchnię ciepłą – wyposażoną w piec konwekcyjny, grill, kotły, frytownice itd., a także stoły robocze i urządzenia chłodnicze, zlewy itd. Kuchnia zimna to z kolei urządzenia chłodnicze, stoły robocze, zlew, maszyny wielofunkcyjne, półki, szafki itd.

Strefa ekspedycyjna

Ta część może różnić się zależnie od restauracji – strefa obejmuje m.in. wydawanie dań, odbiór naczyń, zwrot naczyń, sortowanie, a także zmywalnię wyposażoną w zmywarkę, zlew, pojemniki na odpady, stół odstawczy itd. W przypadku lokali z samoobsługą zastępuje ją jednak bufet.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.