Wyposażenie kuchni w restauracji

Dobór wyposażenia restauracji jest kluczowy, aby lokal działał prężnie i zyskiwał klientów. Każda restauracja ma swój profil i od niego w dużym stopniu zależy, w jakie sprzęty należy zainwestować. Warto przygotować sobie listę i rozplanować wydatki.

Wyposażenie zaplecza kuchennego

Zaplecze gastronomiczne restauracji należy odpowiednio wyposażyć – trzeba zaplanować wszystko szczegółowo, gdyż to znacznie ułatwi pracę całemu personelowi. Niezbędne urządzenia i sprzęty pozwolą na sprawną pracę. Zaplecze dzielimy na kilka części – jest to m.in. dział magazynowy, przygotowalnia, kuchnia ciepła i zimna, bar i strefa ekspedycyjna. Wyposażenie kuchni w restauracji wymaga zaplanowania od „a” do „z”, gdyż to właśnie od zaplecza zależy sprawność personelu i jakość wydawanych potraw.

Różne lokale to różne potrzeby

Każdy lokal gastronomiczny ma inne potrzeby – kawiarnia musi zostać wyposażona m.in. w automatyczny ekspres do kawy, witrynę ekspozycyjną czy blender, restauracja w wysokiej jakości piec, a hotelowa restauracja m.in. w bemary. Należy odpowiednio dopasować elementy wyposażenia do profilu swojej działalności.

Część magazynowa

Są to pomieszczenia służące do magazynowania żywności oraz produktów nieżywnościowych (opakowania itp.). W restauracji kluczowe jest przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, dlatego tak ważne jest odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji, ale także działu magazynowego. Należy rozplanować regały magazynowe, szafy, urządzenia chłodnicze, lodówki i zamrażarki, palety itp.

Bar

Część z barem zwykle wyposażona jest w takie urządzenia, jak m.in. automatyczny ekspres do kawy, ale także akcesoria do przygotowania drinków, blender do deserów, wyciskarki do owoców, miksery i roboty kuchenne o wielu możliwościach. Również tutaj często serwowane są desery.

Kuchnia

Kuchnia to serce restauracji – tutaj odbywa się obróbka termiczna. Wyposażenie kuchni w restauracji wymaga kompleksowego podejścia i zaplanowania. Przede wszystkim wyróżniamy kuchnię ciepłą – wyposażoną w piec konwekcyjny, grill, kotły, frytownice itd., a także stoły robocze i urządzenia chłodnicze, zlewy itd. Kuchnia zimna to z kolei urządzenia chłodnicze, stoły robocze, zlew, maszyny wielofunkcyjne, półki, szafki itd.

Strefa ekspedycyjna

Ta część może różnić się zależnie od restauracji – strefa obejmuje m.in. wydawanie dań, odbiór naczyń, zwrot naczyń, sortowanie, a także zmywalnię wyposażoną w zmywarkę, zlew, pojemniki na odpady, stół odstawczy itd. W przypadku lokali z samoobsługą zastępuje ją jednak bufet.

Materiał partnera