Uprawa soi

Technologia uprawy soi. Co warto wiedzieć?

Soja jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6, bogactwo witamin z grupy B oraz substancje bioaktywne. Soja służy do wytwarzania wielu produktów spożywczych, w tym mąki sojowej, oleju sojowego, kaszy, mleka sojowego, tofu, miso oraz tempeh. Uprawiana jest zarówno w Polsce, jak i na świecie.

Charakterystyka uprawy soi

Soja charakteryzuje się stosunkowo nieskomplikowanymi wymaganiami hodowlanymi, dlatego też może być uprawiana w rozmaitych warunkach. Najlepiej plonuje uprawiana na kompleksie pszennym, możliwa jest jednak jej uprawa także na glebach kompleksu żytniego. Plon na słabszych glebach jest silnie uzależniony od ilości opadów.

Soja źle znosi zakwaszenie gleby, gdyż w warunkach niskiego pH zakłóceniu ulega proces brodawkowania. Warto więc pamiętać o tym, że optymalny dla tej uprawy odczyn gleby może się wahać w granicach 6 – 6,5 pH.

Optymalny dla soi termin siewu to okres pomiędzy 25 kwietnia a 5 maja. Z punktu widzenia agronomicznego, podobnie jak inne rośliny strączkowe, soja jest cenną rośliną przedplonową. Wszystko dlatego, że wchodzi w symbiozę z bakteriami brodawkowymi, wzbogacając dzięki temu glebę w azot pobrany z powietrza. Korzenie soi w dodatku głęboko drenują glebę, co powoduje jej rozluźnienie oraz posiadają zdolność pobierania trudno przyswajalnych składników pokarmowych, przemieszczając je ze spodnich warstw na wierzch. 

Należy jednak pamiętać o tym, że uprawę soi w Polsce utrudniają jej dość wysokie wymagania termiczne i ujemna reakcja na długość dnia. Do uprawy w polskich warunkach nadają się odmiany, których okres wegetacji nie przekracza 140 dni. Soja jako roślina ciepłolubna, stosunkowo łatwo bywa uszkadzana przez przygruntowe przymrozki – dodaje recenzentka z portalu Polska Soja, zajmującego się popularyzacją hodowli soi w Polsce.

Uprawa soi – przebieg

Technologia produkcji soi jest nieskomplikowana, a co szczególnie istotne – zabiegi agrotechniczne można wykonać przy użyciu maszyn i narzędzi dostępnych w większości gospodarstw.

Przed sianiem warto uprawić glebę agregatem, co sprzyja lepszemu podsiąkaniu wody. Bardzo ważne jest także, aby pole przed siewem zostało wyrównane i pozbawione kamieni. Ułatwi to późniejsze zbiory i zapobiegnie uszkodzeniom sprzętu.

Soję zazwyczaj sieje się w odstępach 25 centymetrów. W przypadku upraw ekologicznych, rozstaw rzędów może wynosić nawet 45 centymetrów, co przekłada się na łatwiejsze mechaniczne zwalczanie chwastów. Warto także zwrócić uwagę na głębokość siewu. Zalecana wartość nie przekracza 4 centymetrów. Siew soi wykonać można zwykłym siewnikiem mechanicznym wykorzystywanym także przy siewie zbóż.

Zabiegi uprawowe należy przeprowadzać z dużą starannością. Największą wagę należy przyłożyć do odchwaszczenia stanowiska pod soję, a jednocześnie zapewnić dobre warunki wilgotnościowe do kiełkowania nasion. Tylko w ten sposób uzyska się przyzwoitej jakości plony.

Materiał partnera