Stół do kuchni. Jakie cechy powinien posiadać?
Rozkładany stół z krzesłami dla ośmiu osób zajmuje ok 11 – 13 m ², by wygodnie się wokół niego poruszać, potrzebujemy jeszcze ok. 60 cm odległości od mebli czy ścian - wyjaśnia specjalista ze sklepu meblowego Cezar w Szczecinie.
Okrągły czy prostokątny?
Okrągły stół budzi dobre skojarzenia symboliczne, jako kształt sprzyjający zgodzie domowników, łagodny, bezpieczny dla dzieci, które nie uderzą się o przysłowiowy kant stołu. Podział miejsc jest bardziej „demokratyczny”, każde miejsce ma podobne wagę i znaczenie. Taki stół ładnie wygląda na środku dużej kuchni, optycznie zajmuje niedużo miejsca. Niestety nie da się go ustawić w kącie. Prostokątny stół umieścimy zarówno w rogu, jak i na środku kuchni, co ma istotne znaczenie w niedużych wnętrzach, wymagających praktycznego myślenia aranżacyjnego. Ostre kanty trudniej ominąć, poruszając się wokół stołu. Za to wyraźnie widać, kto jaką ma pozycję w rodzinie – miejsca zajmowane przy prostokątnym stole dzielą się zwykle na „lepsze” i „gorsze”, nawet jeśli trudno to wyjaśnić racjonalnie.Materiały do wykonania stołu
Różnorodność materiałów jest spora: od klasycznego drewna, poprzez szkło i metal, po sztuczne tworzywa. Drewniane blaty sosnowe są wrażliwe na uderzenia i zadrapnięcia, ale gdy się znudzą, można je łatwo przemalować na inny kolor. Kamienne są trwalsze i prostsze w utrzymaniu, trudno je zarysować, ale nie wszędzie pasują i nie są tanie. Nowocześniejsze blaty laminowane wyróżniają się dużą odpornością na plamy, szkło hartowane natomiast szybko się brudzi, ale jest bardzo łatwe do umycia.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana