Rola i zadania filtrów do wody
Woda to nie tylko związek chemiczny wodoru i tlenu, czyli H2O. To przede wszystkim życiodajna substancja niezbędna do życia wszystkim organizmom Używamy jej do mycia się, gotowania, prania, sprzątania i oczywiście do picia. Jednak jakość wody z kranu bywa różna. Wiele osób zauważa, że woda wodociągowa jest twarda i łatwo tworzy się kamienny osad. Co można zrobić, żeby to zmienić? Coraz więcej osób inwestuje w instalacje do uzdatniania wody. Jaka jest ich rola?
Rodzaje filtrów do wody
Istnieje wiele filtrów do wody, a każdy z nich ma nieco inne zastosowanie. Możemy filtry podzielić na:
- mechaniczne,
- węglowe,
- zmiękczające,
- odżelaziająco-odmanganiające,
- osmotyczne.
Można też podzielić filtry do wody ze względu na miejsce ich zastosowania:
- filtry wody do kuchni,
- systemy do uzdatniania wody w całym domu.
Rola filtrów do wody, czyli po co się je zakłada?
Filtry zmiękczające, zgodnie z nazwą, zmiękczają wodę. Zakłada się je centralnie, na głównym zasilaniu. Zmniejszenie twardości wody korzystnie wpływa na urządzenia AGD i na skórę. Zapobiega również odkładaniu się kamienia w urządzeniach sanitarnych i w rurach.
W filtrach węglowych oczyszczanie wody odbywa się dzięki jego zdolnościom adsorpcyjnym. Węgiel aktywny ma niezrównaną zdolność do wyłapywania i zatrzymywania zawiesin, substancji zapachowych i smakowych, usuwania chloru i substancji organicznych.
Odżelaziacze usuwają z wody zanieczyszczenia w postaci związków żelaza i manganu. Filtry mechaniczne mają za zadanie usuwać zanieczyszczenia stałe typu osad, piasek i rdza, a osmotyczne usuwają bakterie, wirusy, pierwiastki radioaktywne, metale ciężkie i wiele innych niebezpiecznych związków. Są bardzo skuteczne, wymagają zastosowania wkładu mineralizującego wodę. Ze względu na swoją wydajność montowane są w systemach domowych, w kuchni.
Aby odpowiednio dobrać filtry do wody, należy zacząć od określenia celu filtracji. Jeśli trudno Ci samemu ustalić, jaki filtr będzie najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku, możesz zasięgnąć rady profesjonalistów z firmy Watertech z Łodzi.
Stosowanie filtrów do wody wpływa na jej jakość, smak i właściwości. Pozwala też pozbyć się czasem trudnego do opisania zapachu albo posmaku wody. Dzięki nim można skutecznie chronić swoje zdrowie, a zmiękczacze dodatkowo przedłużają żywotność instalacji oraz urządzeń AGD. Musisz jednak zdecydować, czy lepiej będzie założyć filtr do wody na cały dom, czy tylko w kuchni. Pamiętaj przy tym, że najważniejsza jest jakość filtra oraz serwis stacji uzdatniania wody.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana