Rodzaje okapów kuchennych. Przegląd rozwiązań
Istnieje kilka podstawowych urządzeń AGD, które muszą się znaleźć w każdej kuchni. Jednym z rodzajów takiego sprzętu na pewno jest okap kuchenny. Umieszczony w kuchni czy w aneksie kuchennym wyciąg lub pochłaniacz powietrza pełni bardzo ważną funkcję, ponieważ pochłania wytwarzane podczas gotowania lub smażenia zapachy, nadmierną wilgotność lub tłuszcz. Obecnie w sklepach dostępnych jest dużo rodzajów okapów kuchennych. W artykule dokładniej opisujemy te najważniejsze. Na co szczególnie warto jest się zdecydować?
Okap jako wyciąg lub pochłaniacz powietrza
Wybierając okap kuchenny ma się dwie podstawowe możliwości. Albo wybierzemy wyciąg, czyli urządzenie, które jest połączone do przewodu kominowego i wszystkie wychwycone zapachy, wilgoć czy tłuszcz od razu wyprowadzają poza kuchnie, na zewnątrz budynku, albo pochłaniacz powietrza, czyli urządzenie, które działa w obiegu zamkniętym. Pochłaniacze nie wyprowadzają powietrza na zewnątrz budynku, tylko go oczyszczają i z powrotem przekazują do wnętrza. Zaletą pochłaniaczy powietrza jest na pewno to, że brak konieczności ich połączenia z przewodem kominowym sprawia, że są one dużo łatwiejsze w montażu i zajmują mniej miejsca. Taki sprzęt ma też jednak wadę. Umieszczone w okapie filtry, żeby urządzenia przez cały czas dobrze wykonywało swoje funkcje, musi być co kilka miesięcy czyszczone lub wymieniane na nowe, co dla wielu osób na pewno będzie kłopotliwe.
Miejsce montażu okapu kuchennego
Dla wielu osób najważniejszym parametrem wyboru okapu kuchennego jest jednak możliwe miejsce montażu wybranego urządzenia. W tym przypadku mamy już bardzo dużo możliwości. O dostępne możliwości zapytaliśmy naszego rozmówcę, doradcę klientów ze sklepu internetowego AGD Design, odpowiedział nam, że:
Miejsce i sposób montażu okapu to najważniejszy parametr wyboru okapu kuchennego. To on bowiem w największym stopniu decyduje o tym, jaki uda nam się osiągnąć efekt estetyczny wykończenia kuchni oraz jak dobrze okap będzie mógł pełnić swoje funkcje i z jaką mocą będzie musiał działać, żeby skutecznie pochłaniać wszystkie wytwarzane podczas gotowania zapachy.
5 najważniejszych rodzajów okapów kuchennych
Podczas wybierania okapu kuchennego ze względu na możliwe miejsce jego montażu, mamy do dyspozycji 5 podstawowych rodzajów urządzeń:
- Okapy przyścienne – Podstawowy i najprostszy rodzaj okapów kuchennych. Taki sprzęt odznacza się również dostępnością w różnych rozmiarach i kształtach oraz niską ceną, co także jest jego dużym atutem.
- Okapy narożne – Ten rodzaj okapu także jest umieszczany na ścianie, ale w tym przypadku na rogu. Tu również do wyboru są urządzenia o różnych wymiarach i kształtach, które mogą mieć różny wygląd i być wykonane z różnych materiałów.
- Okapy pod zabudowę – Bardzo często wybierany rodzaj okapów, które montuje się pod górnym ciągiem szafek kuchennych, dzięki czemu nie mają wpływu na estetykę wykończenia wnętrza.
- Okapy sufitowe – Sprzęt, który montuje się w specjalnie w tym celu stworzonym suficie podwieszanym. Tego typu urządzenia, ze względu na ich dużą odległość od płyty grzewczej, muszą się odznaczać nieco większą mocą niż okapy przyścienne.
- Okapy wyspowe – Okapy, które umieszcza się nad płytami grzewczymi, umieszczonymi na wyspach kuchennych. Obecnie dostępnych jest wiele tego typu rodzajów urządzeń, przede wszystkim okapy wyspowe w kształcie walca lub odwróconej litery T.
Ciekawym rozwiązaniem, które jest dostępne dopiero od niedawna, są też okapy wbudowane w blat. Takie urządzenia montuje się obok płyty grzewczej. Dzięki temu nie tylko zwiększa się skuteczność pochłaniania zapachów, ale także można pozytywnie wpłynąć na estetykę wykończenia kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana