Rodzaje okapów kuchennych
Okap kuchenny to bardzo przydatne urządzenie AGD, które odpowiada za pochłanianie wytwarzanych podczas gotowania i smażenia zapachów, pary wodnej i tłuszczu. Ze względu na taką funkcjonalność, ten rodzaj sprzętu jest bezsprzecznie niezbędnym elementem wykończenia kuchni. Bez niego byłoby po prostu ciężko pozbyć się wszystkich intensywnych zapachów i zapewnić sobie odpowiednie warunki. Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów okapów. W naszym artykule przedstawiamy dostępne możliwości.
Rodzaje okapów kuchennych ze względu na ich sposób działania
Najważniejszym elementem, który decyduje o wyszczególnieniu kilku rodzajów okapów kuchennych jest sposób działania poszczególnych urządzeń. Obecnie dostępne są dwie możliwości:
- wyciągi powietrza,
- pochłaniacze powietrza.
Oba te rodzaje okapów różnią się między sobą metodą instalacji i sposobem działania. Wyciągi to rodzaj okapu, który musi być podłączony do kanału wentylacyjnego. Takie urządzenia działają w obiegu otwartym, zasysają powietrze w kuchni, a następnie odprowadzają je na zewnątrz budynku. Z kolei pochłaniacze powietrza działają w obiegu zamkniętym. Nie są podłączone do kanału wentylacyjnego, tylko mają w sobie wbudowane filtry węglowe, za pomocą których oczyszczają pochłaniane powietrze, a następnie przekazują je z powrotem do kuchni.
Na które z tych urządzeń lepiej jest się zdecydować? Na to pytanie odpowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu online agdsmart.pl, w którym jest dostępnych wiele rodzajów okapów kuchennych:
Na pewno mniej kłopotliwe w użytkowaniu są wyciągi. W pochłaniaczach powietrza bowiem trzeba pamiętać o regularnej wymianie filtrów. Z drugiej strony jednak, korzystając z pochłaniacza, ma się możliwość innej aranżacji kuchni, czyli bez poprowadzonych kanałów wentylacyjnych. Taki sprzęt może być też zastosowany w każdej kuchni, nawet jeżeli nie ma w niej dostępu do oddzielnego kanału wentylacyjnego na okap.
Rodzajów okapów ze względu na miejsce montażu
Dużo częściej omawianym rodzajem okapów kuchennych jest podział ze względu na miejsce montażu tych urządzeń w kuchni. Żeby działanie tego urządzenia mogło być w pełni skuteczne, okap musi być umieszczony nad lub obok płyty grzewczej. Od lat już najchętniej wybieranymi rodzajami okapów kuchennych są okapy podszafkowe oraz okapy przyścienne. Okapy podszafkowe mogą być zastosowane w zabudowie kuchennej, dzięki czemu mechanizm okapu schowany jest w szafce a widoczny od frontu będzie jedynie panel sterujący. Coraz chętniej wybieranym rodzajem okapów są też okapy sufitowe, które montuje się w suficie podwieszanym. W większych kuchniach, w których płyta grzewcza znajduje się na wyspie kuchennej, konieczne jest zastosowanie okapu wyspowego. Najnowszym rodzajem okapów są okapy wbudowane w blat kuchenny. Znajdują się one bezpośrednio przy płycie grzewczej, dzięki czemu w ogóle nie zwracają na siebie uwagi i nie mają wpływu na estetykę wykończenia pomieszczenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana