Trójkąt roboczy w kuchni

Planujemy przestrzeń kuchenną. Czym jest tzw. trójkąt roboczy?

Planując urządzenie kuchni, warto zadbać nie tylko o estetykę zabudowy kuchennej, ale przede wszystkim funkcjonalność zamawianych mebli. Dzięki temu uzyskamy stylową i praktyczną kuchnię. Jedną z zasad projektowania kuchni jest takie rozmieszczenie poszczególnych urządzeń AGD i armatury kuchennej, aby wszystkie one wpisywały się w regułę tzw. trójkąta roboczego. Sprawdźmy zatem, co kryje się pod tym tajemniczym określeniem?

Jakie są główne założenia tzw. kuchennego trójkąta roboczego?

Generalną zasadą trójkąta roboczego w kuchni jest takie umiejscowienie kluczowych sprzętów, aby do każdego z nich był łatwy dostęp. Stąd też pomysł, by do rozmieszczenia podstawowych kuchennych urządzeń wykorzystać plan trójkąta. Na jednym wierzchołku ustawiamy lodówkę, na drugim piekarnik wraz z płytą grzewczą, a na ostatnim zlewozmywak. Oczywiście przedstawiona konfiguracja to tylko przykład, który można modyfikować według własnych potrzeb. Takie zaplanowanie przestrzeni kuchennej pozwala zminimalizować odległości między urządzeniami, a tym samym poprawić komfort korzystania z kuchni.

Stosowanie reguły trójkąta roboczego sprawdza się najlepiej w przypadku mebli na wymiar, które są produkowane pod konkretne pomieszczenie. Zabudowę taką można zamówić np. w firmie Valdi z Łapczycy, która dla klientów z Krakowa, Bochni, Brzeska i okolic od wielu lat projektuje i wykonuje zestawy mebli kuchennych na wymiar. Dzięki posiadanemu doświadczeniu firma wie jakie parametry musi spełniać zabudowa kuchenna, aby można było zastosować w niej zasadę trójkąta roboczego.

Czy w każdej kuchni można zastosować tzw. trójkąt roboczy?

Decydując się na kuchnię opartą na trójkącie roboczym, trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Po pierwsze, jeśli planujemy, że wszystkie sprzęty AGD będą montowane w zabudowie kuchennej, to musimy wybrać zestaw mebli narożnych, ponieważ tylko on pozwoli odpowiednio rozmieścić kuchenne urządzenia. Jeżeli jednak chcemy zastosować w kuchni sprzęty wolnostojące, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamówić klasyczne meble na wymiar, bez elementów narożnych. Zakładając bowiem, że będą one zajmowały całą ścianę, a lodówka będzie stała na przeciwległej ścianie, to bez problemów uzyskamy sugerowane odległości. Minimalna odległość między poszczególnymi sprzętami wynosi od 90 do 120 cm, natomiast maksymalna to 210 cm. Jedynie między lodówką a kuchenką jest ona większa i wynosi 270 cm. Jak zatem widać zastosowanie trójkąta roboczego znacznie poprawia komfort pracy w kuchni.

Materiał partnera