kuchnia

Kuchnia ergonomiczna, czyli jaka?

Właściwe zaplanowanie ustawienia wszystkich mebli i wszystkich urządzeń w kuchni to podstawowy warunek wygody w korzystaniu z tego pomieszczenia. To jak dobrze uda nam się rozplanować całą zabudowę kuchenną oraz to jak względem siebie ustawimy wszystkie 5 najważniejszych stref kuchennych, będzie miało decydujący wpływ na naszą wygodę korzystania z kuchni, łatwość przygotowywania posiłków, łatwość sprzątania po sobie oraz łatwość znajdowania wszystkich niezbędnych akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych. Funkcjonalne zaplanowanie zabudowy kuchni pozwala nam na zachowanie w niej pełnej ergonomii. Jak rozplanować zabudowę kuchenną i jakie 5 stref powinno być wyróżnionych w każdej kuchni?

Dlaczego warto jest zadbać o ergonomię w kuchni?

Najważniejsza czynnością, jaka wykonywana jest w kuchni to przygotowywanie posiłków. Żeby czynność ta mogła stać się przyjemnością, a nie tylko codziennym, przykrym obowiązkiem, konieczne jest takie urządzenie kuchni, żeby przygotowywanie w niej posiłków oraz wykonywanie innych planowych czynności nie zajmowało zbyt dużej ilości czasu. Według architektów wnętrz właściwe podzielenie kuchni na 5 stref użytkowych oraz ich wygodne usytuowania pozwala na skrócenie czasu potrzebnego do przygotowania posiłków o 60%, natomiast czasu potrzebnego na gotowanie o prawie 30%. W przypadku czynności, które są wykonywane codziennie, taka różnica jest naprawdę duża. Trzeba bowiem pamiętać, ze przygotowanie posiłku zawsze składa się z tych samych czynności, niezależnie od tego, z jakich produktów spożywczych przy tym korzystamy. Zawsze konieczne jest przygotowanie sobie odpowiedniej ilości miejsca na blacie kuchennym, wyjęcie niezbędnych naczyń i produktów spożywczych, wrzucenie wszystkich przygotowanych składników do garnka lub do naczynia żaroodpornego, a następnie ustawie ich na płycie grzewczej lub w piekarniku. Jeżeli odległość pomiędzy poszczególnymi strefami w kuchni nie będzie zbyt duża, i jeżeli wszystkie te strefy będą ustawione we właściwej kolejności względem siebie, codzienne gotowanie stanie się dużo prostsze i zajmie dużo mniej czasu.

5 stref wydzielonych w przestrzeni kuchennej

Podstawowa zasada zapewnienia ergonomii w kuchni polega na stworzeniu tzw. trójkąta roboczego, którego wierzchołkami są najważniejsze wykorzystywane w trakcie wykonywania prac kuchennych urządzenia AGD: kuchenka, lodówka oraz zmywarka i zlewozmywak. Żeby to zrobić, konieczne jest oczywiście przede wszystkim właściwe zaprojektowanie zabudowy kuchennej, najlepiej zlecenie wykonania mebli kuchennych na wymiar. Bardziej precyzyjne zasady ergonomii wymagają jednak dużo więcej, a dokładniej wyodrębnienia 5 stref w kuchni. Tymi strefami są:

  • Strefa zapasów, czyli lodówka i szafki do przechowywania produktów spożywczych,
  • Strefa przechowywania, czyli szafki i szuflady, w których są schowane naczynia i sztućce,
  • Strefa zmywania, czyli zmywarka, zlewozmywak oraz kosze na śmiecie,
  • Strefa przygotowywania, czyli blat kuchenny (roboczy), deski do krojenia, miski, małe urządzenia AGD i przyprawy,
  • Strefa gotowania, czyli płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, garnki.

W prawidłowo, ergonomicznie urządzonej kuchni, wszystkie te strefy powinny się znajdować w takiej samej kolejności, jak żeśmy je wymienili powyżej, natomiast w przypadku osób leworęcznych powinny być umieszczone w odwrotnej kolejności.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu meblowego ZOV w Poznaniu, w którym można także zamówić meble wykonywane na wymiar: Zastosowanie w kuchni właściwie ustawionych względem siebie 5 stref jest związane z kolejnością wykonywanych w kuchni czynności. Na początku zawsze wyjmuje się z lodówki i z szafek wszystkie potrzebne do przygotowania potrawy naczynia i produkty spożywcze. Wykładamy je na blat kuchenny, na którym przygotowujemy wszystkie produkty do gotowania. Obok blatu powinien się znaleźć zlewozmywak, na wypadek, jakbyśmy mieli potrzebę umycia czegoś przed gotowaniem, oraz kosze na śmieci, żeby wyrzucić niepotrzebne już opakowania czy obierki. Po przygotowaniu wszystkiego przechodzimy do gotowania.

Właściwe rozplanowanie wszystkich stref kuchennych znacznie ułatwia codzienne wykonywanie wszystkich kuchennych obowiązków oraz umożliwia zachowanie w kuchni większego porządku. Planując wiec kuchnie i zamawiając meble na wymiar koniecznie powinno się o tym pamiętać.

Materiał partnera