Kryteria wyboru krajalnicy do chleba
Maszyny piekarnicze do krojenia chleba, które często nazywamy po prostu krajalnicami do chleba, znajdują zastosowanie przede wszystkim w piekarniach i punktach sprzedaży pieczywa, ale także w hotelach i dużych pensjonatach, firmach gastronomicznych, czy dużych stołówkach. Czym kierować się przy wyborze krajalnicy do chleba?
Działanie krajalnicy do chleba
Zanim przejdziemy do tematu kryteriów wyboru krajalnicy do chleba, przyjrzyjmy się najpierw, jak funkcjonuje taka maszyna. Jej zadaniem jest oczywiście pokrojenie bochenka chleba na kromki o takiej samej grubości w możliwie krótkim czasie, przy minimalnym nakładzie pracy osoby obsługującej krajalnicę. Najpopularniejsze systemy wykorzystywane w krajalnicach przemysłowych to takie, w których bochenek chleba umieszcza się w specjalnym uchwycie, który zbudowany jest z metalowych listew. Uchwyt przytrzymuje bochenek, podczas gdy między jego listwami swobodnie przechodzą noże, krojąc równiutkie kromki. Ramka jest nieruchoma – ostrza pracują. Inny wariant: maszyny, które są stosowane jako elementy linii krojąco-pakujących, w których bochenki pieczywa przemieszczane są za pomocą taśmy.
Wybieramy maszynę do krojenia chleba
Jak mówią nam przedstawiciele firmy handlowo-usługowej „ŚLUSARCZYK” z Zakliczyna, podstawowy parametr, jaki bierzemy pod uwagę, wybierając maszynę do krojenia chleba, to wielkość pieczywa, jakie maszyna jest w stanie podzielić na kromki. Mówimy oczywiście zarówno o długości, jak i szerokości oraz wysokości bochenka. Wybierając krajalnicę do chleba, zwracamy również uwagę na to, jak możemy regulować grubość krojonych kromek, oddalając od siebie lub przysuwając noże w maszynie. Klienci mają różne preferencje co do grubości kromek chleba, który kupują, poza tym inaczej kroi się chleb, który zawiera na przykład spore ziarna zbóż, czy dodatki w formie suszonych owoców, które dodają smaku. Wybierając krajalnicę do chleba, warto też zwrócić uwagę na deklarowaną przez producenta wydajność – to szczególnie istotne w piekarni oraz puncie sprzedaży pieczywa, gdzie chleb krojony jest dla klientów na bieżąco. Na koniec warto wspomnieć, że krajalnice do chleba mogą być wyposażone w dodatkowy osprzęt, który ułatwia pracę. To przede wszystkim automatyczne moduły pakujące pokrojony chleb w foliowe woreczki, które są zaciskane specjalnymi obejmami. Inne rozwiązanie to urządzenia, które rozdmuchują woreczki do ręcznego pakowania bochenków. Jaka krajalnica do chleba będzie dla nas najlepsza to kwestia indywidualna, jednak najważniejsze kryterium zawsze jest takie samo: warto wybrać krajalnicę, której ostrza mogą być serwisowane, ponieważ odtwarzanie profilu zęba jest zdecydowanie bardziej ekonomiczne niż zakup nowych noży.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana