akcesoria jednorazowe

Jednorazowe akcesoria plastikowe i papierowe – które wybrać?

Impreza w plenerze, piknik, czy grill ze znajomymi to sytuacje, w których dobrym rozwiązaniem są akcesoria jednorazowe. Pozwolą na łatwy transport niezbędnych przedmiotów, wygodne zjedzenie posiłku oraz szybkie posprzątanie po jego spożyciu. Wśród najpopularniejszych akcesoriów jednorazowych znajdują się modele z tworzyw sztucznych oraz egzemplarze stworzone z papieru. Podpowiadamy, co cechuje każde z tych rozwiązań.

Papierowe akcesoria jednorazowe

Jedną z głównych zalet papierowych akcesoriów jednorazowych jest możliwość zminimalizowania zanieczyszczenia środowiska. Papier to materiał, który rozkłada się od 3 do 5 miesięcy, z kolei plastik potrzebuje na to nawet tysiąc lat. Co więcej, tektura jest nie tylko bardziej ekologiczna, ale często także bardziej wytrzymała. Papierowe naczynia są wygodne w użyciu i występują w szerokiej gamie kolorystycznej.

Wśród popularnych wzorów wyróżniają się motywy z filmów, bajek oraz kreskówek, które są świetnym rozwiązaniem na urodziny dziecka lub imprezę tematyczną. Papierowa alternatywa kubka sprawdzi się także podczas eventów oraz konferencji, gdy uczestnicy chcą napić się kawy lub herbaty. Dzięki zastosowaniu papierowych kubków goście mogą uniknąć oparzeń rąk lub jamy ustnej.

Do najpopularniejszych akcesoriów należą jednak nie tylko kubki do napojów, ale także tacki oraz talerzyki. Jest to rozwiązanie bezpieczniejsze od odpowiedników wykonanych z plastiku, którymi można się skaleczyć.

Akcesoria stworzone z tworzyw sztucznych

W przypadku pikników, grilli oraz imprez dla dzieci plastikowe naczynia są wygodniejszym rozwiązaniem niż elegancka zastawa stołowa. Wyróżnia je lekkość, sztywność oraz utrzymywanie wysokiej temperatury znajdującego się w środku napoju lub jedzenia.

O przewadze akcesoriów jednorazowych stworzonych z tworzyw sztucznych wobec tych z innych materiałów decyduje niski koszt produkcji. To z kolei pozwala na niską cenę zakupu. Elementy z plastiku to jedyne z akcesoriów jednorazowych, wśród których można znaleźć ostre sztućce, takie jak noże i widelce.

Jak podkreśla ekspert reprezentujący producenta opakowań foliowych Ema-Pol: Do tworzenia plastikowych akcesoriów wykorzystywany jest jedynie plastik niestanowiący zagrożenia dla zdrowia ich użytkownika. Dzięki temu niepożądane i niebezpieczne substancje nie przedostają się do spożywanego jedzenia i picia.

Warto także zauważyć właściwości związane z wytrzymałością plastikowych naczyń i akcesoriów. Tworzywa sztuczne zapobiegają przeciekaniu, co ważne jest w przypadku podawania sosu oraz tłustego jedzenia. Soki wydzielające się z potrawy znajdującej się na talerzu także nie będą przeciekały, a co za tym idzie, nie ubrudzą koca lub obrusu, na którym się znajdą. Ułatwia to także sprzątanie po zjedzonym posiłku.

Materiał partnera