płyta kuchenna

Jaką płytę kuchenną wybrać?

Postęp techniczny wpływa na wiele dziedzin życia, ma również znaczenie dla sposobów funkcjonowania kuchni, ważnego miejsca w każdym domu. Zmieniły się metody przygotowywania oraz odgrzewania posiłków, co wynika m.in. z zastosowania coraz nowocześniejszych płyt kuchennych. Płyty te są obecnie bardzo eleganckie, łatwe w utrzymaniu w czystości i energooszczędne. Warto jednak poznać zalety każdej z nich, by dokonać optymalnego wyboru. Sprawdź!

Rodzaje płyt kuchennych

Zakup płyty kuchennej wymaga przeanalizowania wielu parametrów. Wśród najpopularniejszych rodzajów urządzeń wymienia się płyty:

  • indukcyjne,
  • ceramiczne,
  • elektryczne,
  • gazowe.

Płyty indukcyjne z każdym rokiem zyskują na popularności. Cechują się one zaawansowanymi rozwiązaniami technologicznymi, krótkim czasem podgrzewania naczyń oraz wysoką estetyką.

Płyta ceramiczna jest wyjątkowo ładna i zużywa mało energii. Jest prosta w czyszczeniu, idealnie płaska i nie ma zakamarków, w których mógłby gromadzić się brud. Jest również prosta w obsłudze, dzięki panelom sterowania.

Płyta elektryczna  jest łatwa w obsłudze i odporna na uszkodzenia. Jej dodatkowym atutem jest to, że nagrzewa się w szybkim czasie, co znacznie skraca czas przygotowania posiłków. Dodatkowo płytę elektryczną można nabyć z różną ilością pól grzejnych oraz w różnym rozmiarze.

Płyta gazowa cechuje się niską ceną i niskimi kosztami eksploatacji. Jak podkreślają specjaliści firmy AGD Prestige, jej podłączenie wymaga zaangażowania profesjonalisty, który posiada odpowiednie uprawnienia.

Jak wybrać najlepszą płytę kuchenną?

Optymalny wybór powinien uwzględniać przede wszystkim estetykę oraz efektywność płyty. To, czy płyta zostanie uznana za elegancką i dopasowaną do stylu kuchni, w dużej mierze zależy od gustu i indywidualnych preferencji. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z porady fachowców oraz odwiedzenie odpowiedniej ekspozycji. Przykładem może być salon z szeroką ekspozycją płyt kuchennych w Szczecinie, w którym klienci mogą dotknąć sprzętu wielu producentów, a nawet wypróbować go.

Efektywność poszczególnych rozwiązań można natomiast obiektywnie porównać. Najszybciej tę samą ilość wody zagotuje płyta indukcyjna, najwolniej – gazowa. Płyta indukcyjna jest również najtańsza w eksploatacji. Wybierając płytę, należy również przeanalizować wielkość i ilość pól grzewczych, zastosowane zabezpieczenia, funkcje dodatkowe.

Materiał partnera