Jak działa kuchenna płyta indukcyjna?
Powszechne przyzwyczajenie do kuchenek gazowych od wielu lat jest sukcesywnie wypierane przez docenianie nowoczesnych płyt indukcyjnych. Nie bez powodu w coraz liczniejszej grupie domów i mieszkań próżno szukać tradycyjnych kuchenek. Porzucając jednak temat zalet płyt indukcyjnych, opowiemy o sposobie ich działania. Sprawdź koniecznie, co dla Ciebie przygotowaliśmy.
Na czym polega działanie płyty indukcyjnej?
Trudno wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez wysokiej jakości płyty indukcyjnej. Coraz więcej osób rezygnuje z zakupu tradycyjnych kuchenek gazowych, licząc na zyskanie w ten sposób licznych profitów. Wysokiej jakości płyty, takie jak płyty indukcyjne marki Electrolux, są powszechnie kojarzone z gwarantowaniem użytkownikowi licznych korzyści. W dzisiejszym artykule skupimy się jednak na nieco innych kwestiach. Nie omówmy zalet płynących ze stosowania tzw. indukcji. Wyjaśnimy, jak działają płyty indukcyjne.
Niemal każdy wie, czym mniej więc są nowoczesne płyty indukcyjne, natomiast mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak tak właściwie działa „indukcja”, tj. – dzięki czemu funkcjonuje. Pod kojarzoną przez wszystkich płytą znaleźć można specjalne cewki, a dokładnie spiralne zwoje miedzianego drutu, których zadaniem jest wytwarzanie pola magnetycznego. Wygenerowane pole zmienia się z częstotliwością ok. 25 kHz. Strumień przepływającego przez zwoje prądu zmiennego ogrzewa podstawę garnka. Właśnie w taki sposób dochodzi do wytworzenia ciepła wewnątrz naczynia, co daje możliwość przygotowania posiłków na płycie indukcyjnej.
Jakie garnki mogą być stosowane na płytach indukcyjnych?
Sprzedawcy płyt indukcyjnych, tacy jak sprzedawca urządzeń AGD Axela, wielokrotnie przypominają swoim klientom o tym, że wybranie odpowiedniej „indukcji” jest ważne, ale zaraz po realizacji tego zadania należy wyposażyć swoją kuchnię w odpowiednie garnki. Chcąc korzystać z płyty indukcyjnej, należy mieć specjalnie przeznaczone do tego garnki. Zgodnie z tym wszyscy ci, którzy wymieniają kuchenkę gazową na płytę indukcyjną, będą najpewniej musieli kupić kilka nowych naczyń do gotowania.
Do „indukcji” nadają się garnki wyprodukowane ze stali lub z żeliwa bądź z dowolnego innego materiału – ważne jednak, by na dnie garnka znajdowała się trwale wprasowana płyta wykonana ze stali lub z żeliwa. Na szczęście producenci naczyń kuchennych zawsze umieszczają na swoich produktach informację, czy dany garnek jest przeznaczony do stosowania go na płycie indukcyjnej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana