Artykuł sponsorowany

Drewno drzewek owocowych idealne do wędzenia

Drewno drzewek owocowych idealne do wędzenia

Jeżeli myślisz o założeniu sadu albo już go masz – należysz do osób, które wiedzą, ile dobra płynie z drzewa! Wydaje smaczne owoce i cieszy pięknym wyglądem. Spacer po sadzie to pewne źródło odprężenia i wyciszenia. Jednak, aby sad kwitł i owocował, trzeba regularnie robić w nim remanent – przycinać gałęzie, usuwać chore drzewa i sadzić nowe. I mieć pomysł, jak wykorzystać zdrowe, pocięte drewno.

Po pierwsze: posadź swój owoc!

Jednak rozważmy sprawę w kolejności chronologicznej. Zanim zaczniesz martwić się, co zrobić z obciętymi gałęziami, najpierw musisz mieć całkiem spore drzewo! Potrzebujesz sadzonek, a także – co bardzo ważne – odpowiednich podkładek wegetatywnych.

Podkładki wegetatywne zapewniają młodziutkim jabłonkom, czereśniom albo gruszom świetnie rozwinięty system korzeniowy. Świeżo posadzone „maluchy” czerpią z ziemi wszystkie potrzebne składniki odżywcze, wolne od chorób i zanieczyszczeń. A dzięki temu rosną jak na drożdżach. Zakładając i pielęgnując swój sad bądź ogród, skorzystaj z dostaw od lokalnych producentów, np. ze Szkółki Drzewek Wałeczek ze Śląska.

Jak wykorzystać przycięte gałęzie i pniaki?

Gdy cieszysz się sadem bądź ogrodem w pełni rozkwitu, przychodzi pora na kolejne wyzwanie: co zrobić z drewnem drzewek owocowych? Szkoda, żeby się zmarnowało. Możesz pomyśleć o założeniu własnej, przydomowej wędzarni. Albo wejść w kooperację kimś, kto taką wędzarnię posiada i do szczęścia brakuje mu tylko drewna.

A co można uwędzić? Wiele przysmaków:

  • kiełbaskę, boczek czy coś z drobiu,
  • ryby rzeczne i morskie,
  • różnego rodzaju sery,
  • oraz produkty wegańskie.

Wielu smakoszy uznaje, że do wędzenia najlepiej użyć drewna pochodzącego z drzewek owocowych.

Szczegóły opcji wędzarniczej

Im dłużej będziesz zgłębiał kwestię wędzenia żywności, tym mocniej przekonasz się, że „zdania uczonych są podzielone”. Co do jednego, zgadzają się wszyscy: wędzić można wyłącznie drewnem, które nie jest pokryte pleśnią lub grzybem. Dym z chorego drewna zatruwa pokarm.

Ponadto, niektórzy mistrzowie sztuki wędzarniczej twierdzą, że należy używać wyłącznie drewna okorowanego i suchego. Według nich wytworzenie dymu potrzebnego do wędzenia jest kwestią kunsztu, a nie wody, którą poleje się płonące polana. Inni natomiast twierdzą, że można używać zarówno drewna z korą, jak i wody.

Sam musisz się zdecydować, którą opcję wybierzesz. Nie stanie się nic złego, jeśli odkryjesz ją drogą prób i błędów. Gdy używasz drewna owocowego z własnego sadu, jesteś „wygrany” – wiesz, skąd pochodzi i najlepiej orientujesz się w stanie jego zdrowia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.