Żywność ekologiczna

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?

Żywność ekologiczna jest droższa od produkowanej w sposób konwencjonalny. To fakt, z którym nie da się dyskutować. Dlaczego tak jest? Czy producenci i sprzedawcy żywności BIO podbijają ceny, licząc na to, że w trosce o swoje zdrowie klienci i tak będą je kupować? Choć z takim stwierdzeniem dość często spotykamy się w mediach, to nieprawda. Ceny żywności są odzwierciedleniem kosztów produkcji.

Koszty ekologicznej produkcji rolnej

W gospodarstwie ekologicznym nie ma dróg na skróty. Jeżeli rolnik chce wyhodować organiczne zboże, BIO warzywa i eko drób, nie może używać pestycydów do walki ze szkodnikami, nie może wspomóc wzrostu roślin sztucznymi nawozami, nie może podawać swoim kurom przemysłowych pasz. Tym różni się uprawa i hodowla ekologiczna od konwencjonalnej. Jeśli żywność ma być zdrowa, nie można zatruwać jej chemią. Rolnik, który decyduje się na prowadzenie ekologicznego gospodarstwa, musi być gotowy na pracę o wiele cięższą i bardziej wymagającą niż dotąd. Zamiast taniego nawozu musi przygotować humus, zamiast oprysku – wykorzystać biologiczne lub mechaniczne metody zwalczania szkodników i chwastów. Pasze, które podaje zwierzętom, również muszą być naturalne. Wszystko to pochłania mnóstwo czasu, wysiłku i pieniędzy.

Chociaż warzywa i owoce z ekologicznych upraw są zdrowsze od wytwarzanych konwencjonalnie, bywają też mniejsze i wizualnie „brzydsze”. To efekt rezygnacji ze sztucznego wspomagania wzrostu roślin oraz z GMO. Zdrowe, naturalne płody rolne nie zawsze mają idealnie symetryczny kształt, nie są tak duże; ekologiczny rolnik zbiera ok. 30-40% mniejsze plony niż jego sąsiad tradycjonalista. A przecież praca musi się opłacać. Skoro rolnik dostarcza klientowi produkt wysokiej jakości – niekoniecznie piękny, ale bezpieczny i zdrowy – należy mu się godziwe wynagrodzenie – opowiada nasz rozmówca ze sklepu ze zdrową żywnością BATOM.

Cena, jaką płacisz za jakość jedzenia

Skąd konsument może mieć pewność, że produkt reklamowany i sprzedawany jako ekologiczny, rzeczywiście taki jest? W Polsce, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskiej, jako produkty ekologiczne można sprzedawać tylko te, które uzyskały certyfikat euro-liścia. Aby otrzymać taki certyfikat i móc się nim posługiwać, gospodarstwo ekologiczne musi co rok poddawać się kontroli niezależnej jednostki certyfikującej i… wnosić odpowiednią opłatę. Oczywiście kontrole odbywają się też wyrywkowo poza dorocznym terminem. Rolnik podlega również stałemu nadzorowi Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. O jakość i zachowanie prawidłowych procedur musi więc dbać cały czas. 

Ekologiczna żywność będzie taniała

Wg badań sondażowych Polacy chcieliby jeść więcej ekologicznych produktów spożywczych, jednak nie kupują ich ze względu na wysoką cenę i ograniczoną dostępność. Pocieszający jest fakt, że w kraju przybywa ekologicznych gospodarstw rolnych, co skutkuje m.in. stopniowym spadkiem cen produktów. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zmniejszeniu kosztów transportu – im mniejsze odległości ma do pokonania gotowy produkt, tym niższe koszty przewozu. Jednocześnie wzrasta dostępność organicznego jedzenia. Choć wybór w supermarketach wciąż pozostawia wiele do życzenia, produkty eko można kupować w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.

Materiał partnera