Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wykorzystać sieczkarnię w produkcji ściółki?

Dlaczego warto wykorzystać sieczkarnię w produkcji ściółki?

Sieczkarnie są niezastąpione w produkcji rolnej i hodowlanej. Z powodzeniem rozdrabniają oraz tną słomę, trawę, kukurydzę, jak i inne rośliny pastewne. Pojawiły się one już w XIX wieku, wypierając z użytku kosy służące do tzw. sieczki. Znacząco ułatwiły proces rozdrabniania oraz cięcia. Sieczkarnie mają wiele zastosowań. Dlaczego warto wykorzystać tę maszynę akurat do produkcji ściółki?

Rodzaje i budowa sieczkarni

Wyróżnia się: sieczkarnie samojezdne, polowe, przyłączane do ciągnika albo stacjonarne (poruszane za pomocą korby, kieratu lub silnika elektrycznego). Mogą być również wmontowane w kombajn. Jeżeli chodzi zaś o budowę, wyróżnia się następujące elementy, z których ta maszyna jest zbudowana:

·       koryta (umieszcza się tu cięte surowce),

·       zespołu podającego (dwa walce z zębatą powierzchnią),

·       zespołu tnącego,

·       zespołu napędzającego,

·       koła zamachowego.

Sieczkarnia jest niezbędnym urządzeniem do dokładnego rozdrabniania roślin, a szczególnie słomy i siana. Jej długość można regulować, ale najczęściej będzie się ona mieścić w granicy od 5 mm do 80 mm – dłuższej używa się jako legowiska dla zwierząt, krótszej do boksów lub paszy. Jeżeli chodzi o zespół tnący, warto raz na jakiś czas przeprowadzać jego przegląd, ponieważ potrafi się szybko zużywać, a więc i tępić. Z reguły koszt wymiany ostrzy nie jest jednak zbyt duży.

Zastosowanie sieczkarni do słomy

Słomę rozdrobnioną przez sieczkarnię wykorzystuje się najczęściej jako:

·       surowiec energetyczny (paliwo),

·       paszę dla zwierząt hodowlanych,

·       ściółkę stosowaną do nawozów roślinnych,

·       ściółkę do hodowli zwierząt.

Do ściółkowania słomą roślin używa się żyta, owsa, pszenicy lub jęczmienia – nie muszą być one wysokiej jakości, chociaż warto, żeby nie miały w sobie nasion, inaczej w miejscu sadzonych roślin pojawi się zboże. Jeżeli owoce i warzywa chce się spożywać prosto z krzaka, zazwyczaj taką ściółkę powinno ułożyć się grubiej. Co ciekawe – słoma znacząco ogranicza rozwój chwastów, co jednak nie znaczy, że całkowicie się ich pozbywa. Poza tym taka rabatka wygląda od razu atrakcyjniej.

– Bardzo popularnym zastosowaniem słomy jest również robienie z niej ściółki dla zwierząt hodowlanych. Zazwyczaj ściętą słomę podczas procesu produkcyjnego odpyla się, co korzystnie wpływa na żywe organizmy – zarówno zwierzęta, jak i pracujących przy nich ludzi – tłumaczy przedstawiciel firmy DOZAGRO. Ściółka dla zwierząt ze słomy jest przede wszystkim:

·       naturalna,

·       higieniczna,

·       bezpieczna,

·       ekologiczna,

·       ma niską pylność,

·       łatwo wchłania wodę.

Sieczkarnia nie jest tanią inwestycją, dlatego dokładnie trzeba przemyśleć jej zakup. Jeżeli ktoś potrzebuje jednak ciąć często słomę, której używa później do wielu robót rolnych, niewątpliwie będzie ona przydatna i zmniejszy nakład pracy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.