Czym ostrzyć noże rolnicze?
Tępe noże rolnicze w prasie i przyczepie samozbierającej to nic przyjemnego. Zbiory z pomocą takich narzędzi są mało wydajne, gorszej jakości, a do tego bardzo obciążają maszynę rolniczą. Po zakończonym sezonie i przed rozpoczęciem nowego trzeba skontrolować stan noży rolniczych. Ważne, aby były one odpowiednio naostrzone, co pozwoli uniknąć przestojów w pracy. Czy jedynym wyjściem jest kupno automatycznej ostrzałki? Wyjaśniamy, jak ostrzyć noże rolnicze.
Narzędzia do ostrzenia noży w prasie i przyczepie
Jak ostrzyć noże rolnicze? Przede wszystkim należy robić to wzdłuż płaskiej powierzchni, ponieważ falista strona jest hartowana. Jakiekolwiek naruszenie tej części sprawi, że narzędzie nie będzie nadawało się do pracy. Warto o tym pamiętać, ponieważ ceny noży do prasy zaczynają się od około 80-90 złotych za sztukę, a sięgają nawet kilkuset złotych. Ostateczna kwota zależy od przeznaczenia, producenta oraz tego, czy jest oryginałem czy zamiennikiem. Oczywiście najlepiej sięgać po części Massey Ferguson, Claas, Fendt i innych znanych marek.
Jeśli nie dysponujesz specjalną szlifierką do noży, możesz sięgnąć po:
- niskoobrotową szlifierkę z systemem chłodzenia,
- szlifierkę kątową.
Niskoobrotowa szlifierka jest tutaj lepszym wyborem. Ważne, aby podczas szlifowania narzędzie było chłodzone. W tym celu kamień szlifierski podczas pracy powinien być częściowo zanurzony w wodzie. Należy tego bezwzględnie pilnować, ponieważ przegrzanie ostrza wpływa na pozbawienie go twardości. Takie rozhartowanie stali prowadzi do szybkiego tępienia podczas pracy. Istotne jest również odpowiednie dobranie twardości kamienia do ostrzenia noży. Najlepsze są o ziarnistości między 60 a 80. W amatorskich warsztatach do szlifierek o małej mocy można używać kamieni miękkich, natomiast na użytek profesjonalny twardych, gdyż będą służyły dłużej. Innym narzędziem są szlifierki kątowe. Aby móc naostrzyć nimi noże należy użyć ściernic lamelkowych. Mają budowę umożliwiającą chłodzenie stali powietrzem podczas pracy, dzięki czemu szlifowanie nie powoduje rozhartowania. W tym wypadku również należy sięgać po ściernice o ziarnistości między 60 a 80.
Ostrzałka do noży rolniczych
Profesjonalnym urządzeniem do ostrzenia ostrzy jest ostrzałka do noży rolniczych. Można z jej pomocą szlifować noże wygięte i proste, zarówno zamienniki, jak i części Claas, Fendt, MF czy Unia. Sprawdza się do noży z pras, przyczep zbierających i nie tylko. Zaletą automatycznych ostrzałek jest możliwość dopasowania wielu parametrów, a także łatwość i szybkość ostrzenia. W tego typu sprzęcie bez problemu można ustawić nachylenie oraz długość ostrza. Umożliwia ostrzenie zarówno dużych, jak i bardzo małych noży. Jednym z ulepszeń ostrzałek są promienie zdefiniowane na stole roboczym, co ułatwia znalezienie właściwego położenia. Poza tym lepsze modele mają chłodzenie, aby zapobiec rozhartowaniu się ostrza.
Warsztat rolniczy czy samodzielne ostrzenie?
Czy warto ostrzyć noże samodzielnie przy pomocy szlifierki, czy może lepiej skorzystać z usług warsztatu korzystającego z profesjonalnych ostrzałek do noży? Jak mówi pracownik Agropol24 – części do maszyn rolniczych:
Ostrząc noże w domu, trzeba zachować szczególną ostrożność, ponieważ łatwo można je stępić i zedrzeć hartowaną powłokę. Wówczas nóż straci swoją twardość i będzie bezużyteczny. Ryzyko jest podejmowane głównie wtedy, gdy ostrzy się za pomocą szlifierki. Wykorzystując w tym celu profesjonalną ostrzałkę do noży rolniczych, trudno jest je zepsuć. Jeśli jednak ktoś obawia się samodzielnego ostrzenia, warsztaty oferują tę usługę w cenie kilku-kilkunastu złotych od noża.
Metod i sposobów ostrzenia noży jest wiele. Można zrobić to samodzielnie lub zlecić specjalizującemu się w tym warsztatowi. Do wyboru jest kilka urządzeń ręcznych takich jak szlifierki kątowe i niskoobrotowe, a także profesjonalne ostrzałki do noży wyposażonych w automatyczne systemy ostrzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana