Właściwości zdrowotne piwa

Czy piwo ma jakieś właściwości zdrowotne? – Oczywiście!

Piwo często spożywane jest w dużych ilościach np. podczas jedzenia chipsów i innych niezdrowych przekąsek, przez co kojarzy się jedynie z niezdrowym stylem życia i tzw. piwnym brzuszkiem. Wcale nie musi tak być. Odpowiednie ilości i rodzaje piwa mają dobry wpływ na nasz organizm. Dostarczają różnych składników i witamin, a także przeciwdziałają chorobom. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma piwo.

Właściwości zdrowotne piwa

Chociaż wiele osób stara się unikać piwa, twierdząc, że powoduje jedynie wzrost wagi, trunek ten ma wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości. Ten napój alkoholowy ze względu na obecność polifenoli przeciwdziała chorobom serca. Umiarkowane ilości pomagają również walczyć z nadciśnieniem. W piwie znajdziemy duże ilości przeciwutleniaczy, które usuwają z ciała rodniki, przyczyniające się do starzenia organizmu. Producent piw rzemieślniczych marki Pilsvar tłumaczy:

„Dla wielu osób minusem podczas spożywania piwa są często wizyty w toalecie. Bywa to uciążliwe, ale jest to dobry dla organizmu skutek uboczny. Piwo filtruje i oczyszcza nerki, poprawiając ich pracę. Co więcej, badania dowodzą, że spożywanie tego alkoholu zapobiega powstawaniu kamieniom nerkowym”.

Inną zdrowotną zaletą spożywania piwa, jest pozytywny wpływ na wzrok. Jedno piwo dziennie zwiększa aktywność antyoksydantów, które chronią oczy przed powstaniem w nich zaćmy.

Jakie składniki dostarcza piwo?

Picie piwa dostarcza wielu ważnych składników odżywczych. Oczywiście to od gatunku piwa, zależy, w jakiej ilości wystąpią. Najczęściej zawarte w piwie składniki mineralne to:

  • Magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • żelazo,
  • krzem.

W piwie znajdziemy także substancje goryczkowate pochodzące z szyszek chmielu, które pomagają się uspokoić, zrelaksować i walczyć z bezsennością. Oprócz tego piwo dostarcza naszemu organizmowi witamin z grupy B. Wpływają one na nasz układ nerwowy, poprawiając zdrowie psychiczne oraz koncentrację. To, co ucieszy szczególnie panie, to zawartość fitohormonów odpowiedzialnych za wydzielanie się estrogenu. Złocisty trunek zawiera także błonnik, który pomaga  usprawnić metabolizm.

Jakie piwa są najzdrowsze?

Warto zaznaczyć, że nie wszystkie piwa wpływają tak samo dobrze na organizm. Piwa koncernowe, które znajdziemy w sklepie, często zawierają sztuczne składniki, aromaty i barwniki. Najbardziej niezdrowe są piwa kolorowe, owocowe, które są szczególnie lubiane przez kobiety. W wielu takich napojach znajdziemy ogromne ilości cukru. Popularne piwa, które znajdziemy w każdym sklepie, są produkowane hurtowo i mają gorszy skład.. Zamiast pozytywnego wpływu na zdrowie, mogą działać wręcz przeciwnie.

Najlepsze piwa to takie, które skomponowane są ze starannie dobranych składników, przez doświadczonych piwowarów, czyli piwa rzemieślnicze. Są produkowane lokalnie. Regionalne piwa są  naturalne, dzięki czemu zawierają dobre dla zdrowia składniki odżywcze. Nie zawierają natomiast żadnych sztucznych dodatków i niezdrowych konserwantów.

Małe ilości, duże korzyści                   

Mimo tego, że piwa rzemieślnicze są dobrej jakości i zawierają składniki odżywcze, nadal ważny jest umiar w spożywaniu tego trunku. Aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu, najlepiej spożywać małe ilości. Pół litra piwa jest optymalną dawką, aby wyciągnąć z tego alkoholu same pozytywne dla zdrowia właściwości. Samo picie piwa nie wystarczy, aby poprawić swoje zdrowie i dostarczyć mu potrzebnych składników. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ważny jest zdrowy styl życia, w tym odpowiednia dieta, a także aktywność fizyczna. Zachowując balans, można spokojnie skusić się na wypicie piwa bez wyrzutów sumienia.

Materiał partnera