Co należy rozumieć pod pojęciem kaloryczności węgla?
Węgiel kamienny i brunatny są jednymi z najpopularniejszych surowców, wykorzystywanych do ogrzewania domu. Podczas ich zakupu należy zwrócić uwagę na wiele czynników, z których najważniejszym jest kaloryczność. Czym charakteryzuje się wartość opałowa i dlaczego jest tak ważna przy wyborze węgla? Kiedy najlepiej stosować bardziej i mniej kaloryczny węgiel?
Czym jest kaloryczność węgla?
Kalorycznością węgla (wartością opałową) określamy ilość energii cieplnej wytwarzanej podczas całkowitego spalania paliwa. Wartość jest zawsze podawana w MJ/kg. Im bardziej kaloryczny jest dany surowiec, tym mniej potrzeba go do ogrzania domu.
Najpopularniejszym paliwem stałym jest węgiel kamienny. Jego wartość opałowa sięga 29 MJ/kg. Jest znacznie większa od kaloryczności drewna (kilka lub kilkanaście MJ/kg), węgla brunatnego (około 10 MJ/kg), ekogroszku czy pelletu. Każdy domownik, posiadający przydomową kotłownię, musi uważać na większe wartości. Jeżeli sprzedawca węgla proponuje surowiec o kaloryczności przekraczającej lub równej 30 MJ/kg, należy podchodzić do oferty z dużą dozą ostrożności. W domowych kotłowniach najlepiej sprawdzi się węgiel o wartości opałowej wynoszącej od 26 do 28 MJ/kg. Nieco mniej kaloryczny węgiel (22-26 MJ/kg) jest natomiast idealnym rozwiązaniem na cieplejsze miesiące.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie węgla?
Kaloryczność i cena nie są jedynymi czynnikami, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie węgla kamiennego. Ważnymi wartościami są również wilgotność surowca, zawartość popiołu i siarki. Wilgotność jest związana z ilością wody w węglu. Zbyt duża wartość płynu wpływa negatywnie na spalanie i zmniejsza wartość kaloryczną. Jeżeli po spaleniu węgla pojawia się zbyt duża zawartość zanieczyszczeń (popiołu), wartość kaloryczna również ulega zmniejszeniu, a proces spalania jest znacznie utrudniony. Ilość siarki w węglu powinna się mieścić w kilku procentach (do 5%). Zbyt duża ilość substancji powoduje powstawanie tlenku siarki, który w kontakcie z wodą tworzy kwas siarkowy. Ów kwas wywołuje przyspieszenie korozji pieca.
Dobrze postawić na autoryzowanych sprzedawców węgla, którzy mają w swojej ofercie tylko najlepszy i najwartościowszy produkt. Przykładem sprawdzonego przedsiębiorstwa jest firma WĘGLO SMYK, dostarczająca dobry i tani węgiel ze Śląska. Poza węglem kamiennym ma ona również w swojej ofercie drewno kominkowe, brykiet i pellet.
Decydując się na węgiel kamienny, najlepiej porównać, który ze sprzedawców surowca oferuje materiał o lepszej kaloryczności w niższej cenie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana