babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe – łatwy i szybki przepis

Organizujesz przyjęcie i pragniesz poczęstować swoich gości pysznym deserem? Świetnie sprawdzą się miękkie i wilgotne babeczki czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Dowiedz się, jak przygotować ten przysmak pełen czekolady!

Składniki na babeczki czekoladowe

Zanim radośnie przystąpisz do pieczenia, zadbaj o wszystkie potrzebne składniki. Do wykonania 12 aromatycznych babeczek czekoladowych potrzebujesz:

  • 85 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 20 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 90 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel.

Zadbaj o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, dzięki czemu nie powstanie zakalec, a ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.

Wykonanie babeczek czekoladowych

Przygotowanie deseru rozpocznij od ustawienia piekarnika na 200℃ oraz przygotowania formy z papilotkami. Następnie do jednego naczynia przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj je, aby nie było widać surowej mąki.

Do osobnej misy wlej mokre składniki i delikatnie je połącz. Kiedy wszystko będzie gotowe, przelej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj zawartość obu naczyń, aby powstało gęste, ale nie zbite ciasto. Na koniec poszatkuj czekoladę na drobne kawałki i połącz z masą.

Ciasto nakładaj po 1-2 łyżki do ¾ wysokości każdej papilotki. Aby wzmocnić doznania podczas kosztowania deseru, możesz w środek każdej babeczki wetknąć całą kostkę czekolady. Piecz babeczki przez 20-25 minut, do chwili, aż popękają, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy. Kiedy muffinki czekoladowe będą gotowe, przełóż je na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.

Dekorowanie babeczek czekoladowych

Czekoladowe babeczki możesz udekorować na wiele różnych sposobów, jednak najlepiej sprawdzi się polewa, która podkreśli ich kakaowy smak. Z łatwością przygotujesz ją wykorzystując:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 90 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel.

Połam czekoladę na drobne kawałki, wymieszaj z płynem i podgrzewaj w mikrofali, tak długo, aż składniki się rozpuszczą i połączą w gładki sos. Gorącą polewę wylej na ostudzone babeczki i pozostaw do zastygnięcia. Aby przyspieszyć ten proces, możesz umieścić je, np. w lodówce na kilkanaście minut.

Babeczki czekoladowe są proste, szybkie i bardzo aromatyczne – nie istnieje lepszy deser!