zamrożone ryby

Jak działa defroster?

W przemyśle rybnym i mięsnym produkcja bardzo często opiera się na wykorzystaniu mrożonego surowca. To wygodne rozwiązanie – zamrożone mięso i ryby zachowują swoją świeżość przez wiele dni i nie psują się w trakcie długiego transportu. Jednak ich obróbka, np. w celu porcjowania i zamknięcia w puszkach wymaga wcześniejszego rozmrożenia. Do tego celu wykorzystuje się urządzenie defrosterem. Jak ono działa?

Czym jest defroster?

„Defrost” z angielskiego oznacza „rozmrazać” i właśnie taką funkcję pełnią defrostery, wykorzystywane w branży spożywczej – ich zadaniem jest przywrócenie zamrożonemu mięsu lub ryb normalną temperaturę i konsystencję. W przeciwieństwie do urządzeń domowych wyposażonych w funkcję defrost (np. mikrofalówek) defrostery przemysłowe są jednak na tyle wydajne, że mogą rozmrażać w jednym momencie nie pojedyncze porcje, lecz całe duże bloki surowca.

Defrostery odgrywają bardzo ważną rolę w przemyśle rybnym czy mięsnym, ponieważ umożliwiają dalszą obróbkę surowca, który na czas transportu i magazynowania została zamrożony. Bez nich czas potrzebny do przygotowania mięsa byłby znacznie wydłużony, a sam surowiec byłby bardziej narażony na zepsucie.

Jak działa defroster?

Zasada działania przemysłowego defrostera jest bardzo prosta. Urządzenie to ma postać długiego tunelu, do którego wprowadzany jest blok surowca, np. ryb. Linia znajdująca się wewnątrz przesuwa blok powoli z jednego końca na drugi, w tym samym czasie jest on natryskiwany strumieniem wody o temperaturze od 21 do 23 stopni. Dlaczego stosuje się wodę w temperaturze pokojowej? Ponieważ jest ona wystarczająca do skutecznego rozmrożenia surowca, a jednocześnie nie prowadzi do jego sparzenia. Defrostery dostępne w ofercie firmy Eco-Construcions są w stanie rozmrażać od 500 do nawet 1000 kilogramów surowca w ciągu godziny.

Pracą defrostera zarządza zaawansowany sterownik, kontrolujący między innymi temperaturę wody oraz tempo przesuwu bloku. Za pomocą sterownika można zmieniać parametry pracy urządzenia w celu dostosowania go do konkretnego gatunku ryb – ma ona zaprogramowane kilka standardowych receptur. Woda używana do rozmrażania podgrzewana jest za pomocą nagrzewnicy i krąży w systemie zamkniętymi wyposażonym w odpowiednie filtry. To pozwala zminimalizować koszty pracy przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiego standardu sanitarnego. Defrostery mogą być włączone do linii technologicznej, co pozwala na pełną automatyzację procesu produkcji.

Materiał partnera