pigwowiec

Pigwówka, czyli nalewka z pigwowca: niszowy, a jednocześnie niezwykle ciekawy trunek

Pigwówka to niezbyt znana nalewka, która stoi w cieniu wiśniówek i śliwowic. Warto jednak zapoznać się z tym oryginalnym i słodkim trunkiem, który w niczym nie ustępuje swoim kuzynom. Poniżej wyjaśniamy, czym jest, jak ją podawać, a zainteresowani stworzeniem go sami w domu znajdą również na nią prosty przepis.

Pigwówka nalewka – czym charakteryzuje się ten alkohol?

Jest to wódka gatunkowa, inaczej zwana smakową, która może być przyrządzona zarówno z owoców pigwy, jak i pigwowca. Butelkowana jest najczęściej w mocy 40-45% zawartości alkoholu, choć zdarzają się i także poniżej 40%.

Choć można znaleźć na rynku wiele różnych rodzajów pigwówki, to jeśli mamy ochotę, możemy spróbować zrobić ją sami, ponieważ nie wymaga wielu umiejętności, ani trudno dostępnych składników! Jej słodki smak na pewno szczególnie przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatne i wysoko pijalne alkohole, które mimo swojej wysokiej mocy, sprawiają wrażenie znacznie słabszych podczas ich spożywania.

pigwowiec

Dojrzałe owoce pigwowca

Nalewka z pigwowca – przepis, który przyda nam się do przyrządzenia jej w domu

Jeśli marzy nam się domowej roboty pigwówka, przepis na nią nie jest skomplikowany – wystarczy, że przygotujemy 2 szklanki wódki, 2 szklanki spirytusu, 2 kg owoców pigwowca oraz 1 kg cukru.

Najpierw dokładnie myjemy owoce pigwowca i razem ze skórką ścieramy na tarce z grubymi oczkami, następnie przekładamy je do słoika, zasypujemy warstwą cukru i odstawiamy na 4-5 dni. Co jakiś czas kołyszemy naczyniem, aby cukier szybciej się rozpuścił, a kiedy się to stanie, wlewamy do niego spirytus, ponownie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie odcedzamy powstały nalew, mieszamy z wódką i odstawiamy słój po raz ostatni – na okres około ośmiu tygodni. Po tym czasie pigwówka jest gotowa do spożycia – mówi ekspert sklepu Krest, gdzie pigwówka jest do nabycia, ale gdzie także znajdziemy na nią przepis.

nalewka z pigwowca

Gotowa nalewka z pigwowca

Jak podawać i z czym pić pigwówkę?

Z powodzeniem możemy pić ją solo, lekko schłodzoną w niewielkich kieliszkach do wódki, ponieważ jej łagodny smak nie wymaga żadnych dodatków, nawet dla osób nieprzepadających za mocnymi alkoholami. Świetnie sprawdzi się jednak także jako dodatek do różnej maści drinków i koktajli, jako słodszy zamiennik czystej wódki, a także zamiennik rumu w Mojito czy tequili w Margaricie.

Dobrze współgra również z sokami owocowymi, na przykład jabłkowym czy z czarnej porzeczki – do takiego napoju dodajmy kilka kostek lodu (opcjonalnie także plasterek cytryny czy limonki) i podajmy w wysokich szklankach do long drinków. Warto poeksperymentować także na własną rękę i sprawdzić, w jakiej konfiguracji ta wódka gatunkowa smakuje nam najbardziej.

Pigwówka w zimowym klimacie

Ta nalewka doskonale pasuje do picia jej szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy smacznych, aromatycznych i rozgrzewających alkoholi przywodzących na myśl kominek i świąteczną choinkę.

Możemy dodać ją na przykład do gorącej herbaty, której z pewnością wtedy nie będziemy już potrzebowali dodatkowo słodzić. Innym interesującym pomysłem jest pigwówka z miodem, cynamonem i innymi przyprawami – trzeba jednak mieć świadomość, że będzie to napój dla wielkich łasuchów, ponieważ wódka ta sama w sobie jest już słodka! Pigwówka doskonale sprawdzi się też w duecie z piernikami lub innymi wypiekami, ciekawie przełamując ich smak.