kawa

Home barista — jak dobrze spienić mleko do kawy?

Aromatyczna kawa z pianką jest lubianym i popularnym napojem. Stanowi świetny pomysł na rozpoczęcie dnia i jego umilenie w trakcie. Również jesteś miłośnikiem kawy? Zastanawiasz się, jak dobrze spienić mleko? Możesz tego dokonać na wiele różnych sposobów. Sprawdź, jakie masz możliwości oraz poznaj tajemnice idealnie spienionego mleka.

Jakie mleko jest najlepsze do spieniania?

Prawidłowe spienianie to proces, który rozpoczyna się tak naprawdę już w sklepie. Wybór odpowiedniego mleka jest niezwykle istotny! Najlepiej spieniać mleko o zawartości 3,2% tłuszczu. W niektórych sklepach spożywczych możesz spotkać się ze specjalnym mlekiem, przeznaczonym właśnie do spieniania. Takie mleko charakteryzuje się wyższą zawartością białka i jeśli możesz zdecydować się na jego zakup — z pewnością będzie to dobry pomysł. Poza zawartością tłuszczu znaczenie ma także temperatura spienianego mleka. Powinna wynosić 65°C.

Spienianie mleka przy pomocy ekspresu kolbowego

Spienianie mleka przy pomocy ekspresu kolbowego to tradycyjna metoda, stosowana m.in. w kawiarniach. Proces ten rozpoczyna się od nalania zimnego mleka do dzbanuszka. Należy jedynie wziąć pod uwagę, iż spienione mleko zwiększy swoją objętość, dlatego nie powinno się zapełniać całego dzbanka. Podczas spieniania, dyszka ekspresu powinna znajdować się tusz pod powierzchnią mleka. Włącz urządzenie i wykonuj koliste ruchy, aż osiągniesz pożądany efekt. Na sam koniec możesz jeszcze zastukać w dzbanuszek, bowiem dzięki temu bańki mleka opadną. Spienianie mleka umożliwiają nie tylko ekspresy kolbowe, ale także  te automatyczne. W przypadku niektórych ekspresów kapsułkowych przyda się  do tego spieniacz.

Spienianie mleka przy pomocy spieniacza

Kolejna metoda, która pozwala spienić mleko, wykorzystuje przeznaczony do tego sprzęt — spieniacz do mleka. Cały proces zajmuje naprawdę niewiele czasu, bo zaledwie kilka minut. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów spieniaczy — elektryczne, na baterie i ręczne. Przed zastosowaniem takiego narzędzia należy podgrzać mleko do temperatury 65°C i postępować zgodnie ze wskazówkami producenta. W przypadku spieniacza na baterię wystarczy zanurzyć go w garnku z mlekiem i włączyć. Działa na podobnej zasadzie, co mikser. Jeśli z kolei chodzi o spieniacz ręczny, wystarczy, że wlejesz do niego podgrzane mleko i ubijesz je przy pomocy tłoku.

Nie posiadasz sprzętu? Wykorzystaj słoik lub blender

Jeśli nie posiadasz ani ekspresu, ani specjalnego spieniacza, możesz skorzystać po prostu z blendera lub miksera! Jeszcze prostszym rozwiązaniem jest szczelny słoik. W pierwszej kolejności podgrzej mleko do pożądanej temperatury, a następnie wlej do słoika i potrząsaj nim przez około 30 sekund. Jeśli efekt Cię nie satysfakcjonuje, możesz umieścić słoik w kuchence mikrofalowej i podgrzewać przez kolejne 30 sekund lub po prostu przedłużyć potrząsanie.

Jak widzisz, sposobów na spienienie mleka jest naprawdę wiele! Który Ty wybierasz?