Artykuł sponsorowany

Zbyt wysoki poziom cukru - z czego wynika?

Zbyt wysoki poziom cukru - z czego wynika?
Podwyższony poziom cukru to inaczej hiperglikemia bądź przecukrzenie. Występuje przede wszystkim u osób chorych na cukrzycę – zarówno typu 1., jak i 2. Jest związany z działaniem bądź poziomem insuliny w organizmie. Mogą go powodować czynniki, takie jak stres, dieta, a także zbyt mała dawka insuliny.

Najważniejsze informacje o hiperglikemii

Przecukrzenie to jeden z objawów nieleczonej cukrzycy, pojawiający się nawet na kilka lat przed rozpoznaniem choroby. Hiperglikemia występuje również po rozpoznaniu choroby. Jej bezpośrednią przyczyną jest nieprawidłowe działanie hormonu produkowanego przez trzustkę - insuliny - spowodowane insulinoopornością (zmniejszoną wrażliwością organizmu na działanie hormonu) - objawu cukrzycy typu 1. Drugim powodem pojawienia się hiperglikemii jest natomiast niedobór insuliny. Odpowiada ona bowiem za obniżenie poziomu cukru. Jeśli jest jej zbyt mało, bądź nieprawidłowo funkcjonuje, nie może spełnić swojego zadania. Pośrednie przyczyny pojawienia się hiperglikemii to m.in. stres – także ten spowodowany chorobą – oraz większy niż zwykle posiłek lub też dłuższy trening.

Czynniki wywołujące przecukrzenie u osób stosujących insulinoterapię

Cukrzycy, którzy przyjmują insulinę zmagają się z przecukrzeniem częściej niż diabetycy przyjmujący leki doustnie. Przyczyny hiperglikemii u osób stosujących insulinoterapię to: -pominięcie dawki leków bądź insuliny, -spożycie nieplanowanych przekąsek, -zjedzenie zbyt obfitego posiłku w porównaniu do ilości przyjętej insuliny, -zbyt dużo cukrów prostych w diecie – wywołują one tzw. hiperglikemię poposiłkową, -infekcja przebiegająca wraz z gorączką, -stres. Przyczyna niedocukrzenia występująca nieco rzadziej niż powyższe to zjawisko odbicia – nagłe podwyższenie poziomu cukru, które nastąpiło po epizodzie niedocukrzenia. Zwiększone stężenie glukozy może wywołać też stan zapalny bądź terapia sterydowa innych chorób. Hiperglikemia bywa również spowodowana efektem brzasku, czyli wpływem hormonów działających przeciwstawnie do insuliny. Są to: kortyzol (tzw. hormon stresu), hormon wzrostu i adrenalina, wydzielane w godzinach porannych.

Czynniki powodujące hiperglikemię u chorych na cukrzycę typu 2.

Przecukrzenie u osób chorych na cukrzycę typu 2. pojawia się głównie ze względu na odstępstwa w diecie. Diabetycy z tej grupy zazwyczaj przyjmują leki doustne. Ich działania nie można zmodyfikować (w przeciwieństwie do dawek insuliny) tak, aby skutecznie obniżyć poziom cukru po obfitym posiłku. Stosowanie zaleceń dietetycznych jest więc niezwykle ważne u osób z cukrzycą typu 2. Nieprawidłowa dieta może doprowadzić do rozwoju choroby. Skutkuje to wdrażaniem leków z kolejnych grup, a kiedy ich jednoczesne przyjmowanie przestaje przynosić efekty – włączeniem insuliny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.