Artykuł sponsorowany

Zastosowanie serwatki w produkcji wyrobów spożywczych

Zastosowanie serwatki w produkcji wyrobów spożywczych

Pomimo szerokiego zastosowania i bardzo dobrych właściwości, serwatka często jest traktowana jako odpad spożywczy. Prawda jest taka, że jej bogaty skład stanowi niewyczerpane źródło składników odżywczych. Podczas produkcji serów powstają dwa rodzaje serwatki — podpuszczkowa i kwasowa. Do czego wykorzystuje się poszczególne typy i czym się od siebie różnią? O tym poniżej.

Skład i zastosowanie serwatki

Serwatka to produkt uboczny powstający podczas produkcji białego i żółtego sera. Kiedy wykorzystywane w niej mleko zsiada się pod wpływem podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego, powstaje bogata w składniki odżywcze, część stała, oraz serwatka. Jest to mieszanina wielu wartościowych substancji, w tym:

  • białka,
  • laktozy,
  • składników mineralnych,
  • łatwo rozpuszczalnych w wodzie witamin.

Po odkryciu drogocennych właściwości serwatka zaczęła być wykorzystana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Dzięki nowoczesnym metodom przetwarzania stała się składnikiem wielu produktów. Zawarte w niej białka są łatwo trawione przez ludzki organizm i stanowią budulec dla białek ustrojowych. Poprzez dodawanie serwatki płynnej lub w proszku do potraw korzysta także flora bakteryjna człowieka. Wysokiej jakości aminokwasy oraz laktoza przyspieszają proces trawienia, wpływając pozytywnie na jelita.

Serwatka jest produktem naturalnym, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w produkcji wyrobów spożywczych. Stanowi skład napojów mlecznych, serów czy koktajli.

Serwatka kwasowa i podpuszczkowa – czym się różnią?

Serwatka podpuszczkowa i kwasowa różnią się przede wszystkim smakiem. Podpuszczkowa jest wyrobem słodkim kwasowa zaś — kwaśnym. Produkty oferowane przez firmę SZALPOL powstają na bazie zarówno jednej, jak i drugiej. Serwatka powstaje po wytrąceniu kazeiny z mleka krowiego. Podpuszczkowa jest produktem ubocznym w produkcji serów podpuszczkowych i ma zdecydowanie wyższe pH niż kwasowa (podpuszczkowa powyżej 5,6, kwasowa około 5,1). Serwatkę kwaśną otrzymuje się natomiast podczas produkcji twarogu, kiedy mleko jest zakwaszane.

Zarówno jeden, jak i drugi rodzaj charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Obecność białek o najwyższej jakości biologicznej decyduje o wykorzystaniu serwatki w przemyśle spożywczym. Dzięki jej regularnemu stosowaniu można obniżyć ciśnienie oraz zwiększyć odporność. Serwatka pobudza także do działania nerki i pęcherzyk żółciowy. Potrafi także pozbywać się toksyn z organizmu, nadmiaru złego cholesterolu i wspomagać układ pokarmowy człowieka. Producenci oferują serwatkę płynną oraz proszkowaną.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.