Artykuł sponsorowany

Zastosowanie dziczyzny w polskiej kuchni

Zastosowanie dziczyzny w polskiej kuchni

Dziczyzna to mięso, które ma szerokie zastosowanie w polskiej kuchni i jest coraz bardziej cenione przez Polaków. Wyjaśniamy, jakie zalety dziczyzny decydują o jej coraz większej popularności. Z tekstu dowiesz się też, które polskie potrawy przygotowuje się w oparciu o mięso z dziczyzny.

Dlaczego dziczyzna jest tak ceniona?

Dziczyzna to mięso pochodzące od zwierzyny łownej: dzików, danieli, jeleni, saren, zajęcy, a także dzikiego ptactwa – kaczek, kuropatw, przepiórek. Bogata w żelazo, białko i inne wartości odżywcze, a także niskokaloryczna dziczyzna gości coraz częściej na polskich stołach. Ponieważ mięso to pochodzi nie od zwierząt hodowlanych, tylko od żyjących w stanie dzikim, na łonie natury, gdzie żywią się naturalnym i wolnym od chemii oraz antybiotyków pokarmem, dziczyzna ma niepowtarzalny smak oraz aromat. Dodatkowo mięso zanim trafi do sprzedaży jest szczegółowo sprawdzane przez służby weterynaryjne. Liczne zalety mięsa z dzika, sarny czy jelenia sprawiają, że jest ona często zamawiana i kupowana przez restauratorów oraz klientów indywidualnych u takich dostawców dziczyzny, jak Podlaskie Wyroby, stanowiąc przy okazji świetną alternatywę dla typowego mięsa z pochodzącego z marketów. Dziczyzna posiada bogate tradycje w naszej rodzimej kuchni – kiedyś była mięsem spożywanym przez królów, szlachtę i stany uprzywilejowane, a obecnie dzięki bogatej ofercie polskich sklepów wędliniarskich zachwycać się jej smakiem może niemal każdy.

W jaki sposób przyrządza się w polskiej kuchni dziczyznę?

W polskiej kuchni dziczyznę marynuje się, między innymi za pomocą czerwonego wina, by stała się wyjątkowo miękka i soczysta. Ponieważ jej specyficzny smak idealnie komponuje się z lekką nutką słodkości dziczyznę podaje się często w otoczeniu słodkich sosów – na przykład żurawinowego. Lista potraw i przysmaków przygotowanych w polskiej kuchni na bazie dziczyzny jest bardzo długa. Z dziczyzny przyrządza się pasztety, steki, żeberka, pieczenie, gulasze, a dzika można podać nadziewanego kaszą i warzywami czy też z dodatkiem śliwek suszonych, grzybów prosto z lasu, buraków oraz kapusty. Na bazie tego mięsa produkuje się też aromatyczne wędliny i kiełbasy z dziczyzny – szynki, polędwice, kiełbasy zwykłe i krakowskie. Sztuka kulinarna opiera się również na odpowiednim doprawieniu dań, dlatego w polskiej kuchni dziczyznę przyprawia się pasującym do jej smaku jałowcem, tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz czosnkiem granulowanym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.