Zalety stosowania pakowarek próżniowych
Wydłużona trwałość produktu
O tym, że jedzenie się psuje wie każdy, nie każdy jednak wie, co powoduje, że do tego dochodzi. Odpowiedź jest banalnie prosta: jednym z głównych czynników odpowiadających za psucie się pożywienia jest powietrze, a ściślej mówiąc, żyjące w nim drobnoustroje, przede wszystkim bakterie. Woda i składniki odżywcze znajdujące się w naszym jedzeniu tworzą wprost idealne warunki do ich rozwoju. Dzięki temu mogą się one rozmnażać, czemu cały czas towarzyszy wydzielanie się tzw. metabolitów, czyli produktów przemiany materii drobnoustrojów. Niektóre z nich są bardzo trujące, inne jedynie powodują, że żywność traci swoje walory smakowe czy wizualne. Rozmnażaniu się bakterii można zapobiegać stosując pakowanie próżniowe – w procesie tym całe powietrze wraz ze znajdującym się w nim bakteriami zostaje po prostu wyssane z opakowania. Pozostałe mikroorganizmy bez dostępu do tlenu nie mogą przeprowadzać w jedzeniu procesów metabolicznych i rozmnażać się.- Dodatkowo brak tlenu ogranicza zachodzenie procesów utleniania się związków chemicznych zawartych w pożywieniu – wyjaśnia przedstawiciel firmy Did - To wszystko powoduje, że produkty spożywcze pakowane próżniowo przez dłuższy czas zachowują swój smak, wygląd właściwości odżywcze, a przy okazji również – wartość rynkową.
Ograniczenie objętości opakowania
To kolejny bardzo istotny plus pakowania próżniowego. Do metody tej wykorzystuje się grube i wytrzymałe, ale jednocześnie dość elastyczne tworzywa sztuczne – po umieszczeniu w nich danego produktu, np. mięsa, i wypompowaniu powietrza, tworzywo szczelnie przylega do produktu, niekiedy nawet zmniejszając jego objętość. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie w czasie transportu i magazynowania towarów – mniejsza objętość oznacza bowiem możliwość maksymalnego wykorzystania pojemności pojazdów transportowych oraz dostępnej przestrzeni magazynowej.Wszechstronność
Pakowarki próżniowe znajdują bardzo szeroki zastosowanie w różnych branżach – od spożywczej po chemiczną. Do najczęściej pakowanych przez nie produktów – poza żywnością – należą również materiały tekstylne oraz różnego rodzaju płyny. Na rynku znajdziemy również mniejsze wersje pakowarek, przeznaczonych do użytku domowego. Dzięki nim możemy zapakować już gotowe potrawy na dłuższy okres czasu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana