Artykuł sponsorowany

Zalety piw regionalnych

Zalety piw regionalnych
Już od dobrych kilku lat wśród polskich konsumentów można zaobserwować duże zainteresowanie piwami regionalnymi. Małe, lokalne browary proponują klientom świetne piwa przygotowywane wedle unikatowych receptur. Niektórzy specjaliści mówią nawet o piwnej rewolucji na polskim rynku. Co takiego jest w piwach regionalnych, że zawojowały serca nawet najbardziej wymagających smakoszy piwa?

Skąd to zainteresowanie?

Polacy bardzo chętnie sięgają po piwo. Przez lata nie było tu dużego wyboru, rynek opanowały koncerny produkujące piwo przemysłowe, którego marki nie różniły się szczególnie od siebie smakiem. Przy masowej produkcji piwa ważne jest, by zachować standardy i by było tanio, nic więc dziwnego, że takie piwa nie zaskakują oryginalnym, indywidualnym smakiem. Skutecznym antidotum na ten stan rzeczy okazały się piwa pochodzące z małych, regionalnych browarów. Wielu klientów mówi otwarcie, że takie piwa smakują lepiej – i to jest ich podstawowy walor. Za lepszy smak piwa regionalnego odpowiada m.in. ich mniejsza skala produkcji: fermentacja w kadziach w takim browarze jak MIni Browar MajEr przebiega zupełnie inaczej niż w dużym zakładzie przemysłowym, czasem bywa też bezciśnieniowa, czyli bez swobodnego dostępu powietrza.

Diabeł tkwi w szczegółach

Kolejna różnica tkwi w wykorzystywanych do warzenia piwa surowcach – w małych browarach używa się często naturalnego słodu z wysokogatunkowego ziarna jęczmiennego lub pszenicznego, podczas gdy przy produkcji na skalę przemysłową stosowane są jego tańsze zamienniki takie jak ryż czy kukurydza lub syropy cukrowe i skrobiowe. Z kolei zamiennikiem naturalnego chmielu są tu ekstrakty chmielowe. W małych browarach wykorzystywany jest chmiel mniej przetworzony: granulat lub szyszki chmielowe. Na przykład pochodzące ze wspomnianego powyżej Mini Browaru MajEr piwo regionalne, niepasteryzowane i niefiltrowane, składają się tylko z czterech składników: wody, słodu, drożdży oraz chmielu.

Czym jeszcze kuszą małe browary?

Piwo regionalne w większości są niepasteryzowane – dzięki temu konserwanty nie pozbawiają ich dobrego smaku. Małe browary, w przeciwieństwie do tych produkujących masowo, mogą wytwarzać piwo, które jest na bieżąco spożywane. Ma ono zwykle termin spożycia nie dłuższy niż miesiąc, ale zdaniem znawców trunku jest to cena, którą warto zapłacić za ich lepszy smak. Regionalne marki piwa można kupować na miejscu w browarach, ale niektóre z nich są też dostępne w wybranych sklepach. Za rynkowy sukces piw regionalnych jest odpowiedzialna niewątpliwie rosnąca świadomość naszych rodaków i ich większe oczekiwania co do smaku spożywanych trunków.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.