Artykuł sponsorowany

Wartości odżywcze ziemniaków

Wartości odżywcze ziemniaków

Dobre imię ziemniaków ucierpiało na skutek fałszywej opinii, jakoby nie zawierały nic oprócz pustych kalorii. Nieprawda! Stanowią cenne źródło cukrów, składników mineralnych i witamin. Ponadto, można je kupić od lokalnych producentów. Szkodzi nam, gdy zbyt obficie polejemy je tłuszczem. Wina nie leży po stronie ziemniaka, lecz zastosowanych dodatków.

Wielka podróż małego kartofla, czyli skąd ziemniaki w Polsce?

Ziemniaki trafiły do Polski w XVII wieku za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przywiózł sadzonki dla ukochanej żony Marysieńki. Pochodziły z wiedeńskich ogrodów cesarza Leopolda I. Z czasem stały się daniem spożywanym powszechnie, ponieważ okazało się, że uprawa ziemniaka chroni rzesze ludzi przed dotkliwym głodem.

Jeszcze do lat 80 XX wieku, Polska zajmowała II miejsce w światowej produkcji ziemniaka. Obecnie uprawy są mniejsze, jednak odbiorcy zainteresowani hurtowym kupnem ziemniaków wysokiej jakości, nadal znajdą w Polsce odpowiednich producentów, np. Rodzinne Gospodarstwo Rolne KUDUK w woj. dolnośląskim.

Co zyskuję, jedząc ziemniaki?

Co kryje w sobie ta urocza bulwa? W 75% składa się z wody, jednak pozostałe 25% wykorzystuje maksymalnie, ofiarowując jedzącemu:

  • skrobię, czyli węglowodan złożony, który dostarcza energii, a wchłania się wolniej niż cukry proste, dlatego zalecany jest w diecie cukrzycowej,
  • potas, czyli składnik mineralny, który obniża ciśnienie krwi, dlatego ziemniaki zalecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym,
  • witaminę C, która, choć nie dominuje w ziemniakach, to przy częstym ich spożywaniu, wystarcza na pokrycie części codziennego zapotrzebowania,
  • błonnik pokarmowy, sprzyjający trawieniu.

Zatem pogląd, że ziemniaki są tuczące, jest nieprawdziwy. W stosunku do kasz, czy makaronów, kaloryczność kartofelków jest niewielka, a przy tym dają uczucie sytości. Jeżeli zadbamy, by kupić dobre odmiany ziemniaków, w hurtowej sprzedaży – wtedy jemy smacznie, zdrowo i tanio.

Na co muszę uważać, stosując dietę ziemniaczaną?

Najzdrowiej dla Ciebie, gdy ziemniaki ugotujesz w wodzie lub upieczesz w folii. Jeżeli po ugotowaniu potrzymasz je trochę, aby ostygły, z powodzeniem możesz podać je cukrzykowi lub osobie z insulinoopornością. Jeżeli jesz ziemniaki gorące, całkowicie przyswajasz zawartą w nich skrobię. Lecz gdy zadowolisz się wariantem nieco chłodniejszym (co nie oznacza, że zimnym), skrobia nie zostanie strawiona w całości, a przez to obniży się indeks glikemiczny potrawy.

Najbardziej szkodzą Ci ziemniaki smażone, w postaci frytek i chipsów, z racji dużej ilości tłuszczu, jakie wchłonęły. Jeżeli nie jesteś w stanie zrezygnować z tego smakołyku, rozważ ograniczenie jego spożycia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.