W jakich pojemnikach można składować warzywa?
Sposób przechowywania warzyw zarówno w domu, jak i w sklepach i magazynach ma niezwykle duże znaczenie. W zależności od tego, w jakich pojemnikach będziemy trzymać warzywa, tak długo pozostaną one świeże oraz zdatne do spożycia. Odpowiednie przechowywanie zapobiegnie również rozmnażaniu się zarazków i pleśni. Jak więc prawidłowo przechowywać warzywa?
Podstawowe zasady przechowywania warzyw
Warzywa, które znajdują się w sklepowych magazynach, powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Jak twierdzą specjaliści z firmy Palbox:
ważne jest, aby warzywa przechowywać w przeznaczonych do tego celu pojemnikach i ustalonej temperaturze. Jednak jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od rodzaju warzyw. Uogólniając, powinna ona wynosić między +1, a maksymalnie +7 stopni Celsjusza. Kolejną, istotną kwestią jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji, która pomoże zwolnić proces dojrzewania, a tym samym przedłużyć czas składowania warzyw. W dodatku, warzywa powinny być przechowywane w miejscu, gdzie jest ograniczony dostęp światła dziennego, które również przyspiesza dojrzewanie. Należy również zwrócić uwagę na odpowiednią segregację warzyw. Oznacza to, że powinno przechowywać się w jednym pojemniku jeden gatunek warzyw oraz zwrócić uwagę, aby żadne z warzyw nie było zepsute. W przeciwnym wypadku, reszta warzyw znajdująca się w pojemniku również szybko ulegnie gniciu, a w przypadku rozwoju pleśni, trzeba będzie zutylizować większą ilość warzyw.
Odpowiednie warunki przechowywania warzyw
Bardzo pomocnym, a zarazem praktycznym sposobem przechowywania warzyw, jest użycie specjalnych pojemników oraz skrzynek. Pojemniki magazynowe przystosowane są do tego, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza poprzez otwory w obudowie. Pojemniki do warzyw mogą być z wysoką, bądź też niższą burtą, zamykane lub bez pokrywy. Dzięki takiej różnorodności, z łatwością wybierzemy pojemnik, który spełni nasze wymagania. W dodatku tego typu pojemniki ułatwią segregację warzyw i zaoszczędzą powierzchnię magazynowania.
Z jakich materiałów są dostępne pojemniki na warzywa?
Pojemniki do warzyw - magazynowe i techniczne - wykonane są najczęściej z metalu. Są to wszelkiego rodzaju skrzynie, kosze, czy pojemniki siatkowe. Materiały, z których powstają, muszą być starannie dobrane i spełniać wymagania związane z materiałami dopuszczonymi do kontaktu z warzywami. Dodatkowo pojemniki muszą być profesjonalnie zabezpieczone przed korozją oraz wpływem czynników atmosferycznych. Tego typu pojemniki można stosować również podczas transportu, tym samym zapewniając odpowiednią ochronę warzyw przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana