W jaki sposób powstają praliny?
Pralina lub pralinka to niewielka czekoladka z nadzieniem. Wewnątrz może być właściwie wszystko, począwszy od orzechów i marcepanu, poprzez likiery, aż do owoców. To od fantazji cukiernika zależy, czym zaskoczy po rozgryzieniu. Ze względu na misterną produkcję pralinki uważane są za ukoronowanie sztuki produkcji słodyczy. Jak powstają pralinki z czekolady?
Kto wynalazł praliny?
Na miano praliny zasługuje przysmak, który zawiera przynajmniej 25 % czekolady. Ponadto wyrób musi mieć odpowiedni rozmiar, nie większy niż wielkość kęsa. Specjalnym rodzajem pralin są te pochodzące z francuskiego regionu Rhône-Alpes. Powstają z masy cukru i migdałów i mają różową barwę.
Wynalazcą pralin był niemiecki kucharz Césara de Choiseul, hrabiego de Plessis-Praslin. Hrabia był marszałkiem Francji, ministrem króla Ludwika XIV i jego wysłannikiem na sejm w Ratyzbonie. Twórca praliny nazwał swoje wyroby cukiernicze z migdałów i cukru na cześć pracodawcy. Współcześnie najbardziej cenione wśród znawców są wyroby belgijskie i szwajcarskie. Produkcja pralin w Belgii zaczęła się od właściciela apteki w Brukseli, w której sprzedawał nalewki na problemy żołądkowe. Do przejścia do branży cukierniczej przekonał go syn, a wnuk, Jean Neuhaus, opracował proces formowania wklęsłego, praktykowany do dziś.
Czy łatwo jest zrobić praliny?
Praliny można zrobić w domu, ale jest to czasochłonne i skomplikowane. Zarówno we własnej kuchni, jak i w warunkach przemysłowych kluczowa jest czekoladowa otoczka. Do jej wytworzenia konieczna jest silikonowa forma. W domowej produkcji mogą ją zastąpić papierowe foremki do babeczek. Otoczki pralin produkowane są z dowolnego rodzaju czekolady, zarówno gorzkiej, deserowej, jak i mlecznej. Kuwerturę, podgrzaną do temperatury 30 stopni Celsjusza wlewa się do foremek, umieszczonych na stole wibracyjnym. Proces należy często powtarzać, aż do uzyskania pożądanej grubości ścianki. Jak tylko wyschnie, puste w środku pralinki są ostrożnie usuwane i gotowe do nadziewania. Najnowocześniejsze linie produkcyjne, jak One Shot dystrybuowana przez producenta urządzeń do wyrobów cukierniczych BMC Polska wytwarza jednocześnie otoczkę i wypełnia środek.
Nadzienie do pralin to kwestia smaku, gustu i wyobraźni cukiernika. Często spotyka się śmietanę i różnego rodzaju likiery, rum, a nawet szampana. Popularne są także orzechy, wiórki kokosowe i pistacje. Niezbędny jest dodatek porcji masła i glukozy, żeby zachować odpowiednią ilość tłuszczu i zapobiec oddzielaniu się masy od wewnętrznej ściany czekoladki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana