Artykuł sponsorowany

W jaki sposób powstają praliny?

W jaki sposób powstają praliny?

Pralina lub pralinka to niewielka czekoladka z nadzieniem. Wewnątrz może być właściwie wszystko, począwszy od orzechów i marcepanu, poprzez likiery, aż do owoców. To od fantazji cukiernika zależy, czym zaskoczy po rozgryzieniu. Ze względu na misterną produkcję pralinki uważane są za ukoronowanie sztuki produkcji słodyczy. Jak powstają pralinki z czekolady?

Kto wynalazł praliny?

Na miano praliny zasługuje przysmak, który zawiera przynajmniej 25 % czekolady. Ponadto wyrób musi mieć odpowiedni rozmiar, nie większy niż wielkość kęsa. Specjalnym rodzajem pralin są te pochodzące z francuskiego regionu Rhône-Alpes. Powstają z masy cukru i migdałów i mają różową barwę.

Wynalazcą pralin był niemiecki kucharz Césara de Choiseul, hrabiego de Plessis-Praslin. Hrabia był marszałkiem Francji, ministrem króla Ludwika XIV i jego wysłannikiem na sejm w Ratyzbonie. Twórca praliny nazwał swoje wyroby cukiernicze z migdałów i cukru na cześć pracodawcy. Współcześnie najbardziej cenione wśród znawców są wyroby belgijskie i szwajcarskie. Produkcja pralin w Belgii zaczęła się od właściciela apteki w Brukseli, w której sprzedawał nalewki na problemy żołądkowe. Do przejścia do branży cukierniczej przekonał go syn, a wnuk, Jean Neuhaus, opracował proces formowania wklęsłego, praktykowany do dziś.

Czy łatwo jest zrobić praliny?

Praliny można zrobić w domu, ale jest to czasochłonne i skomplikowane. Zarówno we własnej kuchni, jak i w warunkach przemysłowych kluczowa jest czekoladowa otoczka. Do jej wytworzenia konieczna jest silikonowa forma. W domowej produkcji mogą ją zastąpić papierowe foremki do babeczek. Otoczki pralin produkowane są z dowolnego rodzaju czekolady, zarówno gorzkiej, deserowej, jak i mlecznej. Kuwerturę, podgrzaną do temperatury 30 stopni Celsjusza wlewa się do foremek, umieszczonych na stole wibracyjnym. Proces należy często powtarzać, aż do uzyskania pożądanej grubości ścianki. Jak tylko wyschnie, puste w środku pralinki są ostrożnie usuwane i gotowe do nadziewania. Najnowocześniejsze linie produkcyjne, jak One Shot dystrybuowana przez producenta urządzeń do wyrobów cukierniczych BMC Polska wytwarza jednocześnie otoczkę i wypełnia środek.

Nadzienie do pralin to kwestia smaku, gustu i wyobraźni cukiernika. Często spotyka się śmietanę i różnego rodzaju likiery, rum, a nawet szampana. Popularne są także orzechy, wiórki kokosowe i pistacje. Niezbędny jest dodatek porcji masła i glukozy, żeby zachować odpowiednią ilość tłuszczu i zapobiec oddzielaniu się masy od wewnętrznej ściany czekoladki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.