Top 3 wypieków z płaskurki
Płaskurka jest niezwykle cenioną odmianą pszenicy orkiszowej. Charakteryzuje się tym, że do jej uprawy niepotrzebne są żadne nawozy ani pestycydy, dzięki czemu jest całkowicie naturalna. Płaskurka była uprawiana już w czasach starożytności, przede wszystkim, dlatego że jest bardzo odporna na szkodniki i warunki atmosferyczne. Z rośliny produkuje się mąkę, ale i otręby bogate w składniki mineralne. Sprawdźmy, jakie pyszne wypieki można stworzyć z płaskurki.
- Chleb. Ten wypiek bez wątpienia musi znaleźć się na pierwszym miejscu najbardziej popularnych i cenionych. Płaskurka charakteryzuje się ciekawym, orzechowym smakiem, dlatego chleb z niej powstały to bardzo oryginalny wypiek. Mąka ze wspomnianej rośliny ma nieco ciemniejszy kolor niż tradycyjne produkty. Chleb będzie miał więc brązową, ciepłą barwę, która jeszcze bardziej zachęci największych smakoszy do jedzenia. Dzięki temu, że płaskurka jest bogata w składniki odżywcze, chleb będzie znakomitym posiłkiem na śniadanie.
Jak tłumaczą eksperci ze sklepu internetowego z produktami orkiszowymi Diogra:
Dla wielu z nas tradycyjne, wieloskładnikowe kanapki są podstawą wyżywienia. Chleb z płaskurki będzie bardzo dobrą alternatywą dla jasnego pieczywa, przede wszystkim dlatego, że nie jest zanieczyszczony szkodliwymi substancjami wykorzystywanymi podczas uprawy zbóż.
- Ciastka i ciasta. Mąka z płaskurki będzie ciekawym pomysłem dla osób, które cenią sobie zdrowe słodkości. Spożywanie wyrobów z tego zboża skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom szkodliwej frakcji cholesterolu. Ciasta z płaskurki mają więc zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Nie zapominajmy też, że mąka jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Stanowią one najważniejszy składnik energetyczny dla organizmu. Wynika z tego, że ciasta z płaskurki możemy spożywać w dużych ilościach, bez zbędnych zmartwień. Orzechowy smak i aromat wypieków są jeszcze większą zachętą do wypróbowania mąki.
- Babeczki i muffinki. Mąka z płaskurki znakomicie sprawdza się do pieczenia najbardziej delikatnych, miękkich smakołyków. Do pysznych babeczek warto dodać ulubione owoce, które znacznie podniosą walory smakowe, ale i zdrowotne wypieku. Z orzechowym aromatem mąki z płaskurki świetnie komponować się będą maliny, jagody lub jeżyny. Ciekawym pomysłem jest dodanie do babeczek wybranego olejku, na przykład waniliowego. Mimo tego, że tego typu wypieki dość obficie wzbogaca się masłem oraz mlekiem, użycie płaskurki zniweluje szkodliwe działanie tłuszczy. Dodatkowo spożywanie smakołyków z użyciem płaskurki wpływa na poprawę wzroku i ogólne samopoczucie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana