Suszone pieczarki w kuchni? - Pomysł nie tylko dla zawodowych kucharzy
Pieczarki to smaczne, łatwo dostępne oraz stosunkowo tanie grzyby, które świetnie nadają się do różnych zastosowań kulinarnych. Są bardzo popularne jako grzyby świeże, jednak coraz więcej osób przekonuje się do używania ich także w postaci suszonej. Mączki, grysy czy krajanki z pieczarek sprawdzają się nie tylko w profesjonalnej gastronomii, ale także w kuchni domowej gwarantując bogactwo doznań smakowych oraz korzystną cenę.
Zastosowania kulinarne suszonych grzybów
Suszone grzyby stały się trwałym elementem naszej tradycji kulinarnej i są szeroko wykorzystywane niemal w każdej kuchni regionalnej i nowoczesnej „ogólnopolskiej”. Grzyby są cenione za niezwykle intensywny smak i aromat, o który może wzbogacić niemal każdą potrawę. Bez suszonych grzybów nie da się przyrządzić wielu „sztandarowych” dań kuchni świątecznej, a także codziennej. Grzyby są dodawane zarówno do wigilijnych pierogów, jak i wielkanocnego barszczu. Trudno wyobrazić sobie bez ich dodatku klasyczny i lubiany bigos, rozmaite zupy, sosy czy krokiety. Co ważne, suszone grzyby nadają się do długiego przechowywania, nie tylko nie tracąc swoich właściwości, ale nawet zyskując bardziej wyrazisty i skondensowany smak. Korzystanie z nich bywa jednak niekiedy dość kłopotliwe ze względu na pracochłonną obróbkę, dlatego coraz większą popularnością cieszą się grzyby w kawałkach i specjalnie przygotowywane susze w formie grysów oraz mączek. Co warte odnotowania, rosnącym zainteresowaniem obok klasycznych gatunków grzybów leśnych cieszą się również hodowlane pieczarki – wyjaśnia przedstawicielka firmy Seweryn, która specjalizuje się w produkcji i sprzedaży grzybów suszonych.
Zaletą używania grzybów suszonych w postaci mączki czy grysu jest łatwa obróbka. Grzyby w takiej postaci łatwo dodawać do zup, sosów i przygotowywanych farszów uzyskując wspaniały smak przy znacznie skróconej obróbce. Co ważne, takie metody sprawdzają się nie tylko w profesjonalnej gastronomii – restauracjach, barach czy firmach cateringowych, ale również przy produkcji dań garmażeryjnych i potraw gotowych. Coraz częściej z możliwości stosowania mocno rozdrobnionych grzybów suszonych, korzystają osoby gotujące dla siebie i swoich bliskich. Jest to spowodowane tym, że półprodukt w postaci zmielonego lub drobno pociętego suszu możne znacznie skrócić czas przygotowania potraw. Mączka z grzybów suszonych sprawdza się dobrze jako przyprawa, mogąca urozmaić smak potraw, do których zwykle nie używa się grzybów.
Jednym z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych gatunków grzybów są hodowane przez cały rok pieczarki. Są cenione jako dodatek do niezliczonej ilości potraw, zup i sosów ze względu na bogatą zawartość substancji odżywczych, niewielką kaloryczność i bardzo delikatny smak. Nadają się one świetnie jako składnik dań kuchni tradycyjnej, lecz wielką popularnością cieszą się także wśród osób, które wybrały dietę wegetariańską lub wegańską. Choć wielu zwolenników wciąż mają pieczarki świeże, to równie dobrym pomysłem jest używanie pieczarek suszonych w postaci drobnej krajanki lub grzybów w większych kawałkach. Zakres ich stosowania jest równie szeroki, jak w przypadku świeżych grzybów, ale uzyskany smak i aromat zwykle bywa znacznie bogatszy.
Co można przyrządzić z użyciem suszonych pieczarek?
Pieczarki są grzybami, które wyróżniają się swoim łagodnym smakiem, co sprawia, że często są akceptowane nawet przez osoby, które nie przepadają za grzybami. Zawierają bardzo wiele korzystnych dla zdrowia składników. Poza bardzo łatwo przyswajalnym białkiem można w nich znaleźć witaminy z grupy B (np. B2, B3 czy B5), ale także sporo niezbędnych przy zdrowym odżywianiu mikroelementów, np. miedzi, która jest przydatna przy zapobieganiu osteoporozie, dobrze wpływa na odporność i jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, jak również cynku poprawiającego stan skóry, włosów i paznokci, pozytywnie wpływającego na gojenie ran, podnoszącego odporność na infekcje, czy też selenu odpowiedzialnego za dobre wchłanianie składników pokarmowych, a ponadto wspomagającego funkcjonowanie tarczycy.
Suszone pieczarki znajdą zastosowanie w wielu potrawach. Można je wykorzystywać jako składnik farszu używanego do pierogów, kartaczy czy krokietów. Bardzo dobrze nadają się jako nadzienie do mięs, ryb czy drobiu, a także wspaniały dodatek do pieczeni. Wiele osób korzysta z suszonych pieczarek przy robieniu sosu grzybowego, ale również gotowaniu zup. Pieczarki są dodatkiem do jajecznicy, omletów czy wielu dań jednogarnkowych. Sprawdzą się w potrawach inspirowanych kuchnią orientalną.
Bez pieczarek trudno też sobie wyobrazić rozmaite odsłony domowej pizzy i sosów do makaronów. Jednym z dań, które niemal zawsze są przyrządzane z pieczarkami są klasyczne zapiekanki z bagietki posypane żółtym serem. Z pieczarek można przygotować smaczne kotlety z kaszy gryczanej lub jaglanej, a także uwielbiane przez dzieci kotlety pieczarkowo-jajeczne. Bardzo dobrym pomysłem jest również łączenie suszonych pieczarek z innymi gatunkami grzybów, co pozwala na uzyskanie bardzo ciekawych kompozycji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana