Sięgnij po kawę idealną na gorący dzień! 2 pyszne kawowe napoje na zimno
Jest lato, a za oknem upał. To czas, w którym chętniej sięgamy po zimne napoje, pomagające schłodzić organizm. Co jednak z osobami, które nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? Okazuje się, że w porze największego skwaru kawa może stać się naszym sprzymierzeńcem. Wystarczy, że przyrządzimy ją w taki sposób, aby bez problemu można było się nią delektować, zasiadając na tarasie, balkonie czy też biorąc pyszny napój w drogę. Jesteś ciekawy, jak zrobić taki przysmak samodzielnie? Poniżej wyróżniamy przepisy na dwa kawowe napoje na zimno, które idealnie sprawdzą się w okresie letnim. Pomogą nam nie tylko się schłodzić, ale i naładować naturalne baterie na cały dzień.
Iced coffee z dodatkiem lodów
Czy można wyobrazić sobie coś bardziej chłodzącego niż połączenie iced coffee i naturalnych lodów? Bez wątpienia trudno byłoby o równie zimny zamiennik tak skomponowanego napoju. Orzeźwiające połączenie, w zależności od wykorzystanych dodatków, spełnia funkcję deseru oraz napoju nawadniającego. Co istotne, chłodzący przysmak nie musi być bombą kaloryczną, o ile przypilnujemy odpowiednich proporcji składników. Jak przygotować mrożoną kawę z lodami?
Zaparz niewielką ilość (ok. 40 ml) mocnej, ulubionej kawy i pozostaw do ostygnięcia.
Przełóż do kielicha blendera dwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych.
Dolej do misy preferowaną ilość świeżego mleka (ok. 100-150 ml).
Zmieszaj zimną kawę z pozostałymi składnikami.
Uruchom blender i zmiksuj całość na jednolitą masę.
Chłodzący wkład jest już gotowy. W tym momencie warto przygotować wysokie szklanki, do których będzie wlewany orzeźwiający napój. Dodaj do szklanek połowę ich objętości kruszonego lodu. Wlej zawartość z blendera i zamieszaj całość długą łyżką. Opcjonalnie możesz dodać także cukier, bitą śmietanę lub słodką posypkę. W tym ostatnim przypadku ten niepozorny napój stanie się pełnoprawnym deserem. Jeśli wykorzystasz kawę rozpuszczalną zamiast mielonej, uzyskasz w ten sposób osobliwą wariację napoju Frappé.
Oliang, czyli tajska propozycja na upał
Oliang to kawa z lodem, która jest szczególnie popularna w Tajlandii. Oprócz wymienionych dwóch podstawowych składników, zimny napój posiada także dodatek mleka sojowego, ostrych przypraw i składników podbijających wrażenia smakowe. Oliang jest uwielbiany nie tylko przez miejscowych, ale również i przez turystów. Napój bez problemu można kupić na straganach ulicznych, gdzie tajscy bartenderzy serwują chłodziwo pod urokliwymi straganami. Jak przygotować ją w domu?
Zmieszaj zmieloną kawę z aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem, kolendrą i imbirem.
Jeśli chcesz trzymać się tradycyjnych metod przygotowania Oliang, zaparz napój przepuszczając go przez filtr kawowy.
Przelej kawę do wysokiej szklanki, w której umieść wcześniej lód - najlepiej w wariancie kruszonym.
Dodaj mleko sojowe lub inny rodzaj mleka roślinnego (np. sezamowe lub kokosowe) zgodnie z własnymi preferencjami.
Ciesz się wspaniałym aromatem tajskiej kawy, która dzięki obecności pikantnych przypraw, działa chłodząco na organizm. Szeroki wybór kaw speciality znajdziesz na Coffeedesk.pl – one sprawią, że każdy kawowy napój nabierze nowego smaku. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana