Serwisy obiadowe – z czym to się je? Z czego składają się zestawy naczyń obiadowych?
Symbol uroczystości
Serwis obiadowy to komplet naczyń stołowych wykonanych w jednolitej formie i z tego samego materiału. Znany w Europie od XI wieku największą popularnością serwis cieszył się w wieku XVIII. Oprócz naczyń stołowych, serwis składał się z figurek, wazoników, świeczników, koszyczków ceramicznych, serwetników oraz wielu innych drobnych elementów. Stał się nieodłącznym elementem największych wydarzeń, uczt, biesiad i uroczystości.Elementy serwisu obiadowego
Skład serwisu zależny jest od tradycji i kręgu kulturowego. We współczesnej Europie naczynia i sztućce podporządkowane są określonemu posiłkowi i podzielone na kilka określonych grup. Wyróżnia się serwis: śniadaniowy, obiadowy a także do kawy i herbaty. W skład serwisu śniadaniowego mogą wchodzić płaskie talerzyki, filiżanki, szklanki, kubki, podstawki, kieliszki do jajek, czajniczki, dzbanki, solniczki, maselniczki, sosjerki oraz wiele innych elementów. Wszystkie elementy zastawy mogące pomieścić dania śniadaniowe. Serwis obiadowy posiadania znacznie większy komplet elementów. W skład wchodzą różnorodne odmiany talerzy: głębokie do zupy, duże i płytkie do dań głównych, mniejsze i płytkie do przystawek oraz sałatek, a także najmniejsze i płaskie do deserów. Ponadto: wazy, półmiski, salaterki, sosjerki, kompotierki oraz karafki. Nieodłącznym elementem serwisu jest, także obszerny zestaw łyżek, noży i widelców. Tradycja spożywania kawy i herbaty odgrywała istotną rolę w kulturze europejskie, stąd też wymagała osobnego serwisu. Zestaw ten składa się z kieliszków, szklanek, filiżanek, kubków, podstawek, dzbanków łyżeczek oraz małych płaskich talerzyków. Wszystkie wspomniane wyżej elementy można znaleźć np. w sklepie porcelana24.Wytworne uroczystości
Serwis obiadowy stał się częścią kultury europejskie. Nieodłącznym elementem uczt, biesiad i uroczystości. Serwis może przybrać formę prostą i klasyczną bądź złożoną i ozdobioną złotem i platyną. Jednak każdy talerz, dzbanek, łyżeczka czy filiżanka powinna cechować się elegancją. Serwis obiadowy podawany jest podczas wytwornych i wykwintnych uroczystości organizowanych na cześć ważnego wydarzenia.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana