Sekrety kuchni góralskiej
Najważniejsze składniki w tradycyjnej kuchni góralskiej
Każdy region ma swoje specyficzne dania i sposoby przygotowywania potraw. Wynika to z faktu, że jedne surowce są tam łatwo dostępne i popularne, podczas gdy innych zupełnie brak. Najlepiej widać to na przykładzie oscypka – ten owczy ser jest przysmakiem typowym dla polskich gór dlatego, że w tych rejonach kraju możliwy jest chów owiec. Z kolei rzadko uświadczy się tam dania rybne, które z kolei dostaniemy w każdym lokalu w nadmorskich kurortach. O to, jakie składniki muszą się znaleźć w prawdziwej góralskiej kuchni, zapytaliśmy eksperta reprezentującego Ośrodek Wypoczynkowy Borowy:Kuchnia góralska jest raczej jarska, ponieważ mięso było drogie. Przeciętny góral pozwalał sobie na nie wyłącznie od święta. Najczęściej była to, oczywiście, baranina. Bazą do wielu potraw było mleko i jego przetwory (np. maślanka), różnego rodzaju produkty zbożowe (mąki, kasze) oraz grzyby, a z warzyw kapusta. Jadano także ziemniaki.
Przykładowe dania góralskie
Życie dawnych górali wypełnione było ciężką pracą, często poza domem (np. przy wypasie owiec lub uprawie kamienistej ziemi), dlatego posiłki miały być maksymalnie sycące i na długo powstrzymujące głód, a także pożywne i regenerujące. Nie bez znaczenia była też prostota przygotowania. Z uwagi na skromne zasoby, starano się, aby każdy składnik był jak najlepiej wykorzystany. Najszerzej znanym daniem góralskim jest, oczywiście, kwaśnica, czyli zupa z kiszonej kapusty – jednego z nielicznych warzyw, które udawało się wyhodować na nieurodzajnej górskiej ziemi. Ogromną zaletą kapusty jest możliwość jej kiszenia. Ten sposób obróbki pozwalał przechowywać zapasy przez całą zimę aż do kolejnych zbiorów. W kwaśnicy oprócz kapusty znajdziemy też grzyby i mięso. To proste i skromne danie niesłusznie jest mylone z kapuśniakiem, który ma znacznie bogatszy skład. Ryby rzadko gościły na stołach górali, jednak to nie znaczy, że tradycyjna kuchnia góralska jest ich pozbawiona. Do typowych, choć odświętnych dań należy pstrąg. Zapiekaną w sosie śmietanowym z warzywami rybę podaje się z ziemniakami z wody. Dziś jest to danie typowo turystyczne, kiedyś stanowiło urozmaicenie prostej diety miejscowej ludności.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana