Artykuł sponsorowany

Sekrety kuchni góralskiej

Sekrety kuchni góralskiej
Tradycyjna kuchnia polskich górali jest specyficzna, a jej kształt wynika z warunków, w jakich żyją ci ludzie. Korzystając z tego, co jest pod ręką, stworzyli kuchnię, w której dominują dania mączne, w której każdy składnik jest wykorzystywany do granic możliwości, i w której kluczem do zadowolenia jest sytość. Poznaj sekrety niesamowitej kuchni góralskiej!

Najważniejsze składniki w tradycyjnej kuchni góralskiej

Każdy region ma swoje specyficzne dania i sposoby przygotowywania potraw. Wynika to z faktu, że jedne surowce są tam łatwo dostępne i popularne, podczas gdy innych zupełnie brak. Najlepiej widać to na przykładzie oscypka – ten owczy ser jest przysmakiem typowym dla polskich gór dlatego, że w tych rejonach kraju możliwy jest chów owiec. Z kolei rzadko uświadczy się tam dania rybne, które z kolei dostaniemy w każdym lokalu w nadmorskich kurortach. O to, jakie składniki muszą się znaleźć w prawdziwej góralskiej kuchni, zapytaliśmy eksperta reprezentującego Ośrodek Wypoczynkowy Borowy:
Kuchnia góralska jest raczej jarska, ponieważ mięso było drogie. Przeciętny góral pozwalał sobie na nie wyłącznie od święta. Najczęściej była to, oczywiście, baranina. Bazą do wielu potraw było mleko i jego przetwory (np. maślanka), różnego rodzaju produkty zbożowe (mąki, kasze) oraz grzyby, a z warzyw kapusta. Jadano także ziemniaki.

Przykładowe dania góralskie

Życie dawnych górali wypełnione było ciężką pracą, często poza domem (np. przy wypasie owiec lub uprawie kamienistej ziemi), dlatego posiłki miały być maksymalnie sycące i na długo powstrzymujące głód, a także pożywne i regenerujące. Nie bez znaczenia była też prostota przygotowania. Z uwagi na skromne zasoby, starano się, aby każdy składnik był jak najlepiej wykorzystany. Najszerzej znanym daniem góralskim jest, oczywiście, kwaśnica, czyli zupa z kiszonej kapusty – jednego z nielicznych warzyw, które udawało się wyhodować na nieurodzajnej górskiej ziemi. Ogromną zaletą kapusty jest możliwość jej kiszenia. Ten sposób obróbki pozwalał przechowywać zapasy przez całą zimę aż do kolejnych zbiorów. W kwaśnicy oprócz kapusty znajdziemy też grzyby i mięso. To proste i skromne danie niesłusznie jest mylone z kapuśniakiem, który ma znacznie bogatszy skład. Ryby rzadko gościły na stołach górali, jednak to nie znaczy, że tradycyjna kuchnia góralska jest ich pozbawiona. Do typowych, choć odświętnych dań należy pstrąg. Zapiekaną w sosie śmietanowym z warzywami rybę podaje się z ziemniakami z wody. Dziś jest to danie typowo turystyczne, kiedyś stanowiło urozmaicenie prostej diety miejscowej ludności.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.