Artykuł sponsorowany

Rodzaje ciasta do podkarmiania pszczół

Rodzaje ciasta do podkarmiania pszczół

Zapewnienie pszczołom warunków do rozwoju, a więc i odpowiedniego pożywienia jest obowiązkiem każdego dobrego pszczelarza. Bardzo ważną kwestią, mającą ogromny wpływ na dobrostan owadów, jest ochrona ich bilansu energetycznego np. u schyłku zimy, na etapie zakładania pasieki czy w przypadku, gdy owady zaatakuje choroba lub szkodniki. Braki energetyczne doskonale uzupełnia pokarm w postaci ciasta pszczelego. Co je wyróżnia? Jakie zalety wynikają z jego stosowania?

Czym można karmić pszczoły?

Zależnie od potrzeb, stosuje się pokarm pszczeli w dwóch formach. Pierwsza z nich to syrop pszczelarski wykorzystywany do dokarmiania pszczół zimą. Karmienie pszczół syropem warto rozpocząć po 20 sierpnia (pod warunkiem, że ostatnie miodobranie już się odbyło). W ten sposób pszczelarz daje owadom czas na odpowiednie przygotowanie pokarmu, zanim w ulu pojawią się pszczoły zimowe.

Drugim rodzajem pokarmu dla pszczół jest ciasto pszczele, mające postać stałego, gotowego do podania, produktu. Ciasto doskonale nadaje się do karmienia rodzin pszczelich w ciągu całego roku. Jego głównym zadaniem jest ochrona bilansu energetycznego pszczół w okresach, gdy może zabraknąć im naturalnego pokarmu: np. na etapie zakładania pasieki, w przypadku zaatakowania pszczół przez choroby czy szkodniki oraz u schyłku zimy, gdy zgromadzone w ulu zapasy ulegają znacznemu zmniejszaniu się. Ciasto pszczele można bez przeszkód stosować również zimą – w swym składzie zawiera ono bowiem elementy, dzięki którym ograniczone jest ryzyko jego krystalizacji w zderzeniu z niższymi temperaturami. Wysokojakościowe ciasto pszczele ma odpowiednią konsystencję: nie klei się i nie rozpływa, jest łatwe w formowaniu.

Zarówno wysokiej jakości syrop pszczelarski, jak i ciasto pszczele o doskonałym składzie, możesz nabyć w Holger Food.

Rodzaje ciasta pszczelego

Ciasto pszczele, zwane również fondantem pszczelim, to gotowy produkt, o stałej konsystencji. Jednym z najchętniej i najczęściej wykorzystywanym przez pszczelarzy, rodzajem ciasta pszczelego jest ciasto cukrowe. To gotowy produkt, w skład którego wchodzą cukry proste – glukoza i fruktoza oraz dwucukry.

Dobre ciasto pszczele wyróżnia się plastycznością, wyważonym składem, wysoką przyswajalnością, a także minimalną krystalizacją. Ciasto pszczele wykorzystywane jest najczęściej wczesną wiosną – w tym bowiem okresie pszczele zapasy powoli się kończą. Ciasto pozwala owadom w łatwy i szybki sposób uzupełnić braki w spiżarni, a tym samym umożliwia im szybszy rozwój, bez strat potrzebnej energii.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.