Radość ucztowania, czyli za co kochamy grecką kuchnię
Z czym kojarzy nam się Grecja: z bogiem wina i hulaszczej zabawy Dionizosem? Czy z wyśmienitą kuchnią, w której królują świeże, lokalne składniki, takie jak dojrzewające na słońcu pomidory, świeżo złowione owoce morza i aromatyczne przyprawy? Jedno jest pewne – Grecja to radość ucztowania, śpiew i zabawa, tańce na stole i tłuczenie porcelany, dlatego nic dziwnego, że tak ją kochamy.
Greckie ucztowanie to nie tylko jedzenie – to styl życia
Choć jedzenie jest ważną częścią greckiej tożsamości, uczta nie może być samotna. Zawsze w towarzystwie – najlepiej jak największym. Wieczorami nie wychodzi się do restauracji w małych grupach. Idą całe rodziny, w tym przyjaciele, ponieważ oni również są rodziną. Nie biesiaduje się podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny, czy rocznice. Każda okazja jest dobra, aby spotkać się w greckiej tawernie i spędzić wspólnie czas na siedzeniu, rozmawianiu i jedzeniu.
A to wszystko w rytmie „siga-siga”, czyli spokojnie, powoli, bez pośpiechu. Jedzeniem należy się delektować, a każdą chwilę dnia odpowiednio celebrować. I choć do wielu zagadnień Grecy podchodzą na luzie, całkiem serio traktują spotkania przy suto zastawionym stole. Niezależnie od sytuacji finansowej, nie można oszczędzać na naprawdę ważnej sprawie: radości ucztowania.
Zakochaj się w greckiej kuchni: souvlaki, spanakopita, musaka
Co znajdziemy w greckiej kuchni? Przede wszystkim nieskomplikowane dania ze świeżych składników. Choć obecnie Grecy jedzą dużo mięsa, ich kuchnia opiera się o świeże warzywa: pomidory, bakłażany, ogórki, oliwki, szpinak. Do tego strączki i nasiona, z których przyrządza się wyśmienite pasty: hummus, tahini, tapenadę. Z ziaren zbóż powstaje natomiast mąka, z której powstają ciasto filo i chlebki pita. A jak filo to baklava, czyli jeden z najbardziej znanych greckich deserów. Nie można zapomnieć także o jogurtach i serach: fecie i halloumi, a także mięsach, zazwyczaj podawanych w formie szaszłyków, czyli souvlaki. Oczywiście do mięs podaje się sosy tzatziki i aioli, podobnie jak do ryb i owoców morza, zazwyczaj grillowanych.
Co najważniejsze, daniami greckiej kuchni należy się dzielić – najlepiej zamówić kilka na stolik, aby każdy mógł spróbować! Dlatego w greckiej restauracji ZORBA w Gdańsku znajdziemy zestawy przystawek i dań głównych przeznaczonych dla kilku osób. A po skończonej uczcie i kilku kieliszkach wina, zupełnie jak w Grecji, będziemy mogli potańczyć przy dźwiękach muzyki na żywo. Koniecznie na stole, bo kto powiedział, że jest to miejsce tylko do jedzenia?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana