Artykuł sponsorowany

Produkty bezglutenowe. Czym zastąpić gluten w diecie?

Produkty bezglutenowe. Czym zastąpić gluten w diecie?

Dieta bezglutenowa eliminuje żywność zawierającą gluten, czyli białko występujące w nasionach zbóż takich jak owies, jęczmień, pszenica czy żyto. Musimy pamiętać o tym, że rezygnacja z określonych produktów bez próby zastąpienia ich czymś innym nie będzie ani przyjemna, ani zdrowa. W tym przypadku, z pomocą przychodzą produkty bezglutenowe, które pomogą odpowiednio zbilansować dietę, a także zachować przyjemność ze spożywania ulubionych potraw.

Pierwsze kroki bez glutenu

Początki rezygnacji z glutenu przede wszystkim wiążą się z koniecznością zwracania uwagi na skład produktów. Często zdarza się, że zawiera ona wyłącznie jego śladowe ilości, co również wyklucza możliwość jej spożycia. Na opakowaniach warto szukać symbolu przekreślonego kłosa, który według przyjętych norm oznacza bezpieczny produkt bez glutenu. To, czym konkretnie chcemy zastąpić gluten, w dużej mierze zależy od tego, jaki rodzaj produktów spożywaliśmy i z jakiego aktualnie rezygnujemy. Początkowo do diety warto włączyć żywność, która naturalnie występuje bez jego zawartości, na przykład:

  • Ryż,
  • Kukurydzę,
  • Ziemniaki,
  • Amarantus,
  • Komosę ryżową,
  • Soczewicę i soję.

Bezglutenowe pozostają również wszystkie warzywa i owoce, które powinny stać się podstawą zdrowej i bogatej w składniki odżywcze diety.

Codzienne produkty bez glutenu

Pierwszy posiłek i już pojawia się problem - czym zastąpić ulubione płatki albo pieczywo? Płatki śniadaniowe na bazie mąki pszennej bez problemu możemy zastąpić płatkami kukurydzianymi, ryżowymi lub musli z dodatkiem mieszanki owoców. Śmiało możemy również sięgnąć po ulubione płatki owsiane, jednak tym razem w wersji bezglutenowej, które nadal zawierają ogromną ilość składników odżywczych i z pewnością powinny stanowić część naszej diety. Jeśli na śniadanie wolimy pieczywo, alternatywą dla tradycyjnego chleba lub bułek będą wypieki bezglutenowe, które zostają sporządzone ze specjalnych mąk. Można je przygotowywać samemu lub skorzystać z ofert piekarni oraz sklepów ze zdrową żywnością. Między innymi należy szukać mąki ryżowej, kukurydzianej, kokosowej lub migdałowej. Podobnie w przypadku makaronów, dużą popularnością cieszą się wybory kukurydziane i azjatyckie na bazie ryżu, które nie tylko urozmaicą dania, ale również pozostaną zdrowszym zamiennikiem niż te wykonane z mąki pszennej. W przypadku większych posiłków makarony można bezpieczenie zastąpić kaszą jaglaną, kuskus, gryczaną, a także wspomnianą wcześniej komosą ryżową, która jest bogata w składniki mineralne i witaminy.

Bezglutenowe przekąski

Słodycze to produkty, których zazwyczaj nie spożywa się codziennie, niemniej jednak są one częścią większości diet. W związku z tym warto wiedzieć jakimi produktami można je bezpiecznie, jak i smacznie zastąpić. Dobrym substytutem będą batony na bazie suszonych owoców z dodatkiem gorzkiej czekolady. Jest to nie tylko rozwiązanie bez glutenu, ale także zdrowsza opcja niż spożywanie popularnych słodyczy. Z użyciem produktów dostępnych w sklepach takich jak na przykład Spiżarnia Smaków w Gdańsku bez problemu możemy samemu stworzyć pyszny zamiennik ulubionej słodkości. Obecnie jednak pomimo dużej dostępności bezglutenowych składników, w sklepach możemy także znaleźć gotowe, bezglutenowe ciasta i ciasteczka, dlatego rezygnacja z ulubionych przekąsek nie stanowi już problemu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.