Porcelana twarda i miękka. Wady i zalety
Historia porcelany
Zachwyt nad finezją przedmiotów z porcelany zmusił Europejczyków do szukania receptury porcelany, jednak sukces nastąpił dopiero w początkach XVIII wieku – opowiada nasza rozmówczyni z firmy AP-POL. Masę twardej porcelany kaolinowej udało się uzyskać Janowi Fryderykowi Boerttgerowi z Drezna i tam powstała I europejska fabryka porcelany (przeniesiona później do Miśni), gdzie wytwarzano zarówno twardą, jak i miękką jej odmianę.Rodzaje porcelany
Porcelana dzieli się na twardą i miękką ze względu na procentowy skład masy oraz temperaturę wypalania. W przypadku porcelany twardej proporcje wynoszą 40-60% kaolinu, 20-30% kwarcu i 20-30% skalenia, a wypala się ją w temperaturze 1350-1460°C. Z kolei porcelana miękka zawiera mniej kaolinu (25-40% kaolinu, 30-35% kwarcu i 25-40% skalenia) i wypalana jest w niższych temperaturach.Porcelana twarda
Z porcelaną twardą mamy do czynienia najczęściej w przypadku wyrobów europejskich. Jest ona gładka i twarda, nienasiąkliwa, bardzo odporna na czynniki chemiczne i atmosferyczne, wytrzymała na ściskanie. Wyroby z niej są białe, a cienkie warstwy wyraźnie przeświecają. Z twardej porcelany wykonuje się nie tylko luksusowe zastawy stołowe, ale także przedmioty dekoracyjne oraz... elementy elektrotechniki i aparaturę chemiczną. Tak szeroki zakres zastosowań wynika z faktu, że oprócz doskonałych właściwości estetycznych, twarda porcelana jest też niezwykle odporna i charakteryzuje się dobrymi właściwościami izolacyjnymi.Porcelana miękka
Miękka porcelana spotykana jest częściej wśród porcelany chińskiej – mówi ekspert ze sklepu Porcelana24.pl. Posiada ona znacznie słabszą odporność; jest krucha i mało wytrzymała na zmiany temperatury, toteż znajduje mniej praktycznych zastosowań. Za to doskonale nadaje się do wytwarzania wyrobów artystycznych i dekoracyjnych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana