Polskie dania – co lubią jeść Polacy?

Polska kuchnia, choć mocno zróżnicowana regionalnie, obfituje w potrawy, które zdobyły serca większości Polaków. Dania te charakteryzują się bogatym smakiem, prostotą przyrządzania i czasami też niezwykłym kunsztem przyrządzania. Poznaj najpopularniejsze polskie dania.
Polskie potrawy – zacznijmy od zupy
Wśród polskich zup króluje barszcz czerwony – serwowany na gorąco na Wigilię lub inne ważne okazje. Można też przygotować chłodnik w wersji letniej. Jest też żurek, z zakwasu na bazie żytniego chleba, podawany z białą kiełbasą i jajkiem.
Wielu Polaków uwielbia również flaki czy rosół, idealne zupy na niedzielny obiad. Jedną z ulubionych zup większości dzieci jest z kolei pomidorówka z makaronem albo ryżem. Poza tym chętnie gotujemy kapuśniak, zupę fasolową, krupnik. Polskie potrawy to również nowoczesne zupy kremy – z cukinii, dyni, kukurydzy, szparagów czy papryki i pomidorów.
Potrawy polskie – dania główne
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskich. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale też turystów. Najpopularniejsze są te z kapustą i grzybami, ruskie oraz z mięsem. Na polskich stołach królują potrawy z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka i indyka.
Wybrane potrawy polskie są spożywane w całym kraju. Polacy uwielbiają np. schabowego – to panierowany i smażony kotlet ze schabu, golonkę podawaną z kapustą czy mielonego z mizerią i ziemniakami. Wspomnieć również trzeba o bigosie – to danie na bazie kapusty kiszonej z dodatkiem różnych mięs i kiełbasy. Powszechnie lubiane są też dania polskie na bazie ziemniaków.
W każdym regionie popularne są inne polskie dania główne. Na Śląsku królują rolady śląskie, mięsne roladki z ogórkiem kiszonym i cebulą w środku. Na Pomorzu wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez flądry czy śledzia, a w Wielkopolsce słynne są pyry z gzikiem, plyndze, czyli placki ziemniaczane ze śmietaną czy parowce (znane też jako pampuchy).
Polskie desery
Jeśli chodzi o słodkości, polska kuchnia ma wiele do zaoferowania. Sernik, szarlotka, karpatka i makowiec to tylko niektóre z tradycyjnych ciast, które uwielbiamy. W poszczególnych regionach możemy znaleźć też specjały jak rogale świętomarcińskie w Poznaniu czy toruńskie pierniki.
Dla wielu z nas smaki dzieciństwa, rodzinne przepisy i wspólne posiłki w gronie najbliższych stanowią ważną część tożsamości narodowej i kulturowej. Warto sięgać po te tradycyjne przepisy na różne potrawy polskie, przekąski i desery, by pielęgnować polską kulinarną spuściznę i przekazywać ją następnym pokoleniom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana