Poczęstunek na konferencji – sprawdzone propozycje menu
Konferencje firmowe bardzo często trwają nawet kilka godzin, dlatego tak ważne jest zorganizowanie posiłku dla zaproszonych osób. Czasami przyjmuje on formę drobnych przekąsek dostępnych w bufecie przez cały dzień, ale zdarza się także, że niektórzy przedsiębiorcy decydują się na zamówienie osobnego cateringu obiadowego. Jakie dania sprawdzają się najlepiej podczas konferencji firmowych?
Jaki poczęstunek na konferencję?
Jeśli podczas konferencji chcesz postawić na bufet, dobrym pomysłem będzie zorganizowanie drobnych przekąsek. Do kawy idealnie sprawdzą się babeczki, niewielkie ciastka, wafelki oraz biszkopty. Takie propozycje nie stracą na jakości wraz z upływem godzin, dlatego mogą zostać wyłożone na stół już na początku spotkania. Warto jednak unikać ciastek z czekoladą czy posypkami, które mogą brudzić ręce, a więc także ważne dokumenty.
Dobrym pomysłem są również koreczki w wielu wersjach. Obecnie większość firm organizujących konferencje dba o to, by na stole pojawiła się choć jedna propozycja wegańska, bezglutenowa i bez laktozy.
Napoje podczas konferencji
Najpopularniejszymi napojami podczas konferencji jest kawa i herbata. Zdarza się, że obiekty organizujące spotkania firmowe, takie jak Hotel Solec, decydują się przygotowanie specjalnych, dużych pojemników z gorącą wodą oraz osobnych saszetek do samodzielnego przygotowania. Często na konferencjach pojawiają się jednak profesjonalne ekspresy.
Warto pamiętać również o cukrze, śmietance czy cytrynie do herbaty. Na spotkaniu nie może zabraknąć także dystrybutorów z wodą lub małych butelek, które można zabrać ze sobą i zakręcić, chroniąc dokumenty przed zalaniem.
Kwestia innych napojów niż kawa, herbata i woda nie jest obowiązkowa. Jeśli chcesz, możesz postawić na soki owocowe, ale jest to rzadko wybierana opcja.
Główny posiłek w trakcie konferencji
Jeśli konferencja firmowa trwa długo, konieczne jest zorganizowanie ciepłego posiłku w porze obiadowej. Wybór dań obecnie jest na tyle duży, że skomponowanie odpowiedniego menu może stanowić problem. Z tego powodu warto zastanowić się nad preferowanym typem kuchni. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem są potrawy polskie, które sprawdzą się również w trakcie spotkań z zagranicznymi współpracownikami.
Zwykle organizatorzy konferencji dbają o to, by zaproszone osoby mogły samodzielnie wybrać jedną potrawę z kilku opcji. W przypadku pierwszego dania często jest to rosół i dodatkowa zupa wegetariańska. Na kolejnym etapie dobrze sprawdzą się zarówno potrawy mięsne, czyli pierś z kurczaka lub schabowy, jak i pierogi, sałatki, placki ziemniaczane czy nawet boczniaki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana