Artykuł sponsorowany

Nasiona na kiełki – Bogactwo smaków i wartości odżywczych

Nasiona na kiełki – Bogactwo smaków i wartości odżywczych
Kiełki to doskonały sposób na uzupełnienie diety w moc witamin i substancji odżywczych, zwłaszcza zimą, kiedy to dostęp do świeżych owoców i warzyw jest dość ograniczony. Kiełki warto jednak spożywać przez cały rok. Można kupić je w sklepie, aczkolwiek im są bardziej świeże, tym zdrowsze, dlatego warto zdecydować się na samodzielną ich hodowlę, zwłaszcza że nie jest ona szczególnie kłopotliwa. W nasionach roślin zmagazynowane są spore ilości białka, witamin i minerałów – wszystko po to, aby zapewnić jak najlepszy start młodym pędom. Substancje te jednak nie są zbyt dobrze przyswajalne w takiej formie przez ludzki organizm. Dopiero w procesie kiełkowania ich struktura ulega optymalnemu dla nas uproszczeniu.

Niskokaloryczna bomba witaminowa

Jedząc kiełki, wzbogacamy jadłospis m.in. w witaminę A, C, D, E, K, PP i witaminy z grupy B, a także pierwiastki takie jak lit, selen, miedź, mangan, jod, cynk, potas, siarkę, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Oprócz tego owe niepozorne „korzonki” dostarczają białka, kwasów omega-3 i dużych ilości błonnika – a jednocześnie tak niewiele kalorii! Dzięki temu wszystkiemu kiełki regulują poziom cholesterolu oraz wpływają korzystnie na neutralizację wolnych rodników, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się, miażdżycy i nowotworom. Usprawniają również trawienie, wzmacniają kości i poprawiają stan skóry, włosów, paznokci.

(Nie) samo zdrowie

Zalety kiełków doceniono w Azji już kilka tysięcy lat temu. I chodzi tutaj nie tylko o ich prozdrowotne właściwości, ale również o walory smakowe. Kiełki rzeżuchy czy pietruszki będą na przykład nieco bardziej pikantne. Warto je zestawić z wędlinami, potrawami jajecznymi, twarogiem i różnego typu dipami, jak również dodać do sałatek. Łagodniejsze w smaku kiełki słonecznika albo pszenicy możemy wykorzystać nawet w mlecznych koktajlach. Kiełki roślin strączkowych – czyli np. soczewicy, fasoli, soi – będą zaś idealne do dań mięsnych i rybnych, a także duszonych warzyw. Jeśli przeszkadza nam ich goryczka, możemy je wstępnie sparzyć wrzątkiem.

Wiele możliwości

Odmian kiełków jest bardzo dużo – warto spróbować wszystkich i wybrać te, które nam najbardziej smakują. Istnieje też sporo metod hodowli, m.in. w specjalnych kiełkownicach (szklanych, ceramicznych bądź plastikowych), na ligninie lub sitku, w słoiku lub woreczku. Zdecydujmy się na sposób, który najbardziej nam odpowiada. Grunt to zapewnić nasionom właściwą temperaturę (18-21 st. C) i odpowiedni poziom wilgotności oraz regularnie je przepłukiwać. Powinny też mieć dostęp do powietrza i światła, a już po kilku dniach otrzymamy gotowe do spożycia kiełki.

Odpowiednie nasiona

Bardzo ważne jest jednak, by hodować je z nasion właśnie w tym celu sprzedawanych. Jak mówi przedstawiciel wyspecjalizowanej w dziedzinie nasion firmy Polan, te dystrybuowane w sklepach ogrodniczych, przeznaczone do hodowli gruntowej, zawierają szkodliwe dla zdrowia chemiczne środki konserwujące.
W glebie związki te ulegają stopniowemu rozpadowi, ale kilka dni kiełkowania to za mało, by ten proces w pełni się odbył – tłumaczy ekspert.
Kupujmy więc wysokiej jakości organiczne nasiona dedykowane uprawie kiełków. Zyskamy wówczas pewność, że są wolne od chemii, a większość z nich wypuści zdrowe jadalne pędy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.