Mieszanki polecane do wypieku chleba

Mieszanki do wypieku chleba to półprodukty służące do wypieku chleba, które znacząco ułatwiają jego przygotowanie. To propozycja dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu oraz restauratorów i piekarzy, którzy planują przygotowanie wysokiej jakości wypieków na specjalną okazję. Czym się kierować, wybierając mieszankę do chleba? Podpowiadamy poniżej.
Zapachu świeżego chleba nie da się niczym zastąpić. Żaden gotowy wypiek nie dorówna pieczywu wyjętemu prosto z pieca. To jedna z przyczyn, dla których coraz więcej osób przygotowuje chleb w domu. Kolejny powód to coraz gorszy skład gotowych wyrobów, które można dostać w niskich cenach w popularnych marketach. Producenci pieczywa coraz częściej sięgają po różnego rodzaju „ulepszacze”, poprawiające konsystencję, zapach czy kolor pieczywa.
Coraz więcej osób więc decyduje się na zakup gotowych mieszanek do wypieku chleba, ponieważ mają wtedy możliwość dokładnie zapoznać się z ich składem, który bywa bardzo ciekawy. Oprócz ziaren roślin bogatych w błonnik, minerały i wartościowe oleje, można tam znaleźć rzadkie przyprawy. Niektóre sklepy z mieszankami chlebowymi oferują produkty, które w ogóle nie zawierają mąki, a jedynie ziarna, płatki owsiane lub otręby, pestki i zioła. Oczywiście możliwe jest także przygotowywanie chleba od podstaw, jednak zajmuje to dużo więcej czasu.
Jak wybrać wartościową mieszankę do chleba?
Mając podany skład mieszanki na opakowaniu, można dobrać odpowiedni produkt niemal dla każdej osoby. Wiele z oferowanych na rynku produktów zawiera wartościowe rośliny jak czarnuszka czy orkisz. Są także mieszanki dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych, na przykład bezglutenowe czy z dużą zawartością błonnika – wymienia pracownik sklepu internetowy z artykułami spożywczymi 24AMK.
Kryterium wyboru mieszanki powinien też stanowić sposób jej przygotowania. Do niektórych produktów dodaje się na przykład drożdże i wodę, do innych – maślankę oraz jajka, więc nie będą odpowiednie dla wegan. Wszystkie chleby z mieszanek są jednak łatwe do przygotowania, zwykle nie wymagają przyrządzania zaczynu. Zazwyczaj nie ma w nich rafinowanych cukrów, konserwantów, sztucznych barwników ani substancji spulchniających. Można je przechowywać w pokojowej temperaturze, a w szafce zajmują niewiele miejsca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Gastromax Polska Sp. z o.o.
Gastronomia - wyposażenie woj. mazowieckie01-304 Warszawa, Połczyńska 118
-
Producent wyrobów garmażeryjnych Rafał Zaród
Garmażeryjne wyroby woj. wielkopolskie63-507 Kobyla Góra, Pułaskiego 5