Polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie bez grzybów. Nadają niesłychany smak i zapach potrawom. Ich wielbiciele co roku wyczekują jesieni, żeby wyjechać do lasów i szukać pięknych okazów borowików, podgrzybków, maślaków czy koźlarzy. Potem je suszą i przechowują najczęściej, aż do świąt, kiedy cały zapas zostaje zużyty to wigilijnych potraw. A co jeśli nie mamy możliwości zbierać grzybów albo się na tym nie znamy i nie chcemy ryzykować? Na rynku istnieje kilka firm zajmujących się sprzedażą grzybów suszonych. Mają bardzo różnorodny asortyment i niestety też bardzo różnej jakości. Zdarzają się niestety również nieuczciwe praktyki, szczególnie dotyczy to mieszanek grzybów suszonych. Trafiają do nich kawałki, które odkruszyły się od grzybów szlachetnych, ale i suszone pieczarki, których cena rynkowa jest dużo niższa, niż na przykład borowika. Na szczęście są sposoby, żeby nie dać się oszukać. Po pierwsze
wybierajmy sprawdzonych dostawców, jeśli to możliwe z certyfikatami na swoje produkty. Po drugie
decydujmy się raczej na opakowania zawierające jeden rodzaj grzyba. Sprawdziliśmy, jak to wygląda od zaplecza
w firmie F.H.U. „SEWERYN”, działającej w branży nieprzerwanie od ponad 20 lat, dostarczającej najbardziej popularne i najsmaczniejsze gatunki grzybów leśnych, takich jak: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, kurka, koźlarz, maślak. Grzyby, które są oferowane w sprzedaży, pochodzą głównie z lasów południowej Polski. Zaglądamy na stronę internetową i widzimy w asortymencie prawie 80 produktów przygotowywanych specjalnie na potrzeby gastronomii, przemysłu, hurtowni, sklepów oraz indywidualnych klientów. Znaleźć tu możemy
grzyby suszone w postaci sztuk krojonych, samych kapeluszy, grysu oraz mąki.
Same kapelusze
Same kapelusze są ty sprzedawane w postaci sznurów grzybów. Od razu na pierwszy rzut oka można sprawdzić, czy to dobry produkt. W tej formie sprzedawane są kapelusze różnych odmian borowików: borowiki białe, seledynowe i kremowe oraz podgrzybków. Grzyby w tej formie znajdują zastosowanie w wielu daniach, często wykorzystywane są do zup lub smażone w panierce.
Grzyby krojone
W tej kategorii znajdujemy krojone koźlarze, kurki, maślaki, borowiki, czy podgrzybki. Grzyby w takiej postaci mogą być przechowywane przez długi czas, a samo suszenie nadaje im bardziej wyrazistego aromatu, który nadaje niepowtarzalny smak przegotowanym z nich sosom, zupom, czy potrawkom.
Grzyby mielone
Ta forma suszonych grzybów
świetnie nadającego się do produkcji farszów. W tej postaci sprzedawane są suszone kurki, borowiki i podgrzybki.
Mąka
Mąkę grzybową wykonuje się z suszonych borowików, podgrzybków, kurek. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs czy zapiekanek.