Artykuł sponsorowany

Mieszanki grzybów suszonych. Co się w nich znajduje?

Mieszanki grzybów suszonych. Co się w nich znajduje?
Polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie bez grzybów. Nadają niesłychany smak i zapach potrawom. Ich wielbiciele co roku wyczekują jesieni, żeby wyjechać do lasów i szukać pięknych okazów borowików, podgrzybków, maślaków czy koźlarzy. Potem je suszą i przechowują najczęściej, aż do świąt, kiedy cały zapas zostaje zużyty to wigilijnych potraw. A co jeśli nie mamy możliwości zbierać grzybów albo się na tym nie znamy i nie chcemy ryzykować? Na rynku istnieje kilka firm zajmujących się sprzedażą grzybów suszonych. Mają bardzo różnorodny asortyment i niestety też bardzo różnej jakości. Zdarzają się niestety również nieuczciwe praktyki, szczególnie dotyczy to mieszanek grzybów suszonych. Trafiają do nich kawałki, które odkruszyły się od grzybów szlachetnych, ale i suszone pieczarki, których cena rynkowa jest dużo niższa, niż na przykład borowika. Na szczęście są sposoby, żeby nie dać się oszukać. Po pierwsze wybierajmy sprawdzonych dostawców, jeśli to możliwe z certyfikatami na swoje produkty. Po drugie decydujmy się raczej na opakowania zawierające jeden rodzaj grzyba. Sprawdziliśmy, jak to wygląda od zaplecza w firmie F.H.U. „SEWERYN”, działającej w branży nieprzerwanie od ponad 20 lat, dostarczającej najbardziej popularne i najsmaczniejsze gatunki grzybów leśnych, takich jak: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, kurka, koźlarz, maślak. Grzyby, które są oferowane w sprzedaży, pochodzą głównie z lasów południowej Polski. Zaglądamy na stronę internetową i widzimy w asortymencie prawie 80 produktów przygotowywanych specjalnie na potrzeby gastronomii, przemysłu, hurtowni, sklepów oraz indywidualnych klientów. Znaleźć tu możemy grzyby suszone w postaci sztuk krojonych, samych kapeluszy, grysu oraz mąki.

Same kapelusze

Same kapelusze są ty sprzedawane w postaci sznurów grzybów. Od razu na pierwszy rzut oka można sprawdzić, czy to dobry produkt. W tej formie sprzedawane są kapelusze różnych odmian borowików: borowiki białe, seledynowe i kremowe oraz podgrzybków. Grzyby w tej formie znajdują zastosowanie w wielu daniach, często wykorzystywane są do zup lub smażone w panierce.

Grzyby krojone

W tej kategorii znajdujemy krojone koźlarze, kurki, maślaki, borowiki, czy podgrzybki. Grzyby w takiej postaci mogą być przechowywane przez długi czas, a samo suszenie nadaje im bardziej wyrazistego aromatu, który nadaje niepowtarzalny smak przegotowanym z nich sosom, zupom, czy potrawkom.

Grzyby mielone

Ta forma suszonych grzybów  świetnie nadającego się do produkcji farszów. W tej postaci sprzedawane są suszone kurki, borowiki i podgrzybki.

Mąka

Mąkę grzybową wykonuje się z suszonych borowików, podgrzybków, kurek. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs czy zapiekanek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.