Ksylitol kontra cukier biały
Wśród zdrowej żywności można znaleźć wiele substancji słodzących, które stanowią alternatywę dla białego cukru. Jednym z takich produktów jest ksylitol, czyli naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy. Ma on nie tylko wiele zdrowotnych właściwości, ale do tego stanowi idealny produkt dla diabetyków. Czy warto jednak całkowicie zastąpić nim zwykły cukier?
Czy warto zastąpić cukier biały ksylitolem?
Ksylitol wygląda i smakuje jak zwykły cukier, aczkolwiek pod względem związków chemicznych czy właściwości zdrowotnych jest on zupełnie innym produktem. Choć w obu przypadkach chodzi o nadanie słodkiego smaku potrawom, to podstawową różnicą jest to, że ksylitol dostarcza o ok. 40% kalorii mniej. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, a przemiana materii zachodzi bez użycia insuliny – przez co uznawany jest za znakomity produkt dla diabetyków. Te znaczące różnice wynikają z tego, że cukier brzozowy w rzeczywistości nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowym, a dzięki temu jest inaczej trawiony w porównaniu z cukrami prostymi.
Warto podkreślić, że ksylitol nie bez powodu traktowany jest w kategorii zdrowej żywności – posiada bowiem szereg innych właściwości, które są korzystne dla ludzkiego zdrowia. Ksylitol ma m.in. działanie:
- opóźniające proces starzenia się,
- obniżające poziom cholesterolu,
- zapobiegające próchnicy,
- bakteriobójcze.
Dla kogo zalecany jest ksylitol?
Jak zostało wspomniane, ksylitol jest szczególnie pomocny w urozmaiceniu diety u cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Jednakże warto podkreślić, że produkt ten nie jest skierowany jedynie dla diabetyków – zalecany jest także dla osób bez żadnych problemów zdrowotnych. Z uwagi na mniejszą kaloryczność, po cukier brzozowy chętnie sięgają osoby z otyłością. Ksylitol pomaga zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze, bez większych wyrzeczeń – co w połączeniu z aktywnością fizyczną umożliwia szybsze osiągnięcie celu redukcji masy ciała. Działanie zapobiegające próchnicy sprawia natomiast, że produkt zalecany jest także dla dzieci – szczególnie dla tych, które przyzwyczajone są do spożywania dużej ilości słodyczy wpływających na stan uzębienia.
Wobec tego ksylitol jak najbardziej może stanowić alternatywę dla białego cukru. Niewskazany jest jedynie dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Produkt można nabyć m.in. w punktach ze zdrową żywnością lub w specjalnych sklepach internetowych – np. hurtowni JRJ Medical – z suplementami diety i innymi produktami korzystnymi dla zdrowia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana