Jednorazowe naczynia na imprezę
Jednorazowe naczynia ułatwiają organizację imprez w plenerze oraz wielkich uroczystości. Są często wykorzystywane w barach, restauracjach oraz kawiarniach. Używają ich także firmy cateringowe. Jakie naczynia jednorazowe dostępne są dziś na rynku? Co sprawia, że są tak popularne? W tym artykule opowiemy o rodzajach naczyń jednorazowych, ich zaletach oraz o materiałach, z jakich są wykonywane.
Rodzaje naczyń do jednorazowego użytku
Do wyboru macie wiele różnych naczyń przeznaczonych do jednorazowego użytku, które z powodzeniem zastąpią te szklane lub porcelanowe. Wśród nich są:
- talerze – podstawowe wyposażenie każdej imprezy, dostępne są różne kształty, wzory i kolory talerzyków jednorazowych, co sprawia, że łatwo dopasować je stylistycznie do rodzaju uroczystości,
- miski – to wszechstronne naczynia, w których można podawać dania ciepłe, takie jak zupy i sosy oraz zimne posiłki, np. sałatki i desery,
- flaczarki – czyli miseczki wyposażone w dodatkowe uchwyty, są poręczne i nadają się zwłaszcza do serwowania gorących potraw,
- kubki – uniwersalne naczynia, których nie może zabraknąć na imprezie, ułatwią podanie ciepłych i zimnych napojów,
- kufle – piwo to trunek, który króluje na wielu imprezach, kufle pozwolą na wygodne serwowanie złocistego napoju,
- filiżanki – umożliwiają podanie gorących napojów takich, jak kawa lub herbata,
- kieliszki – różne kształty ułatwią serwowanie alkoholi takich, jak wódka, wino lub szampan,
- tacki – dzięki nim można wygodnie podawać dania z grilla, ciasta, owoce, czy wędliny.
Wymienione wyżej naczynia pozwolą Wam na zorganizowanie każdej uroczystości, bez względu na liczbę gości.
Dostępne materiały
Naczynia jednorazowe wykonywane są z różnych materiałów. Do ich produkcji stosuje się zarówno tworzywa sztuczne, jak i materiały pochodzenia roślinnego. Poniżej przedstawiamy krótki opis każdego surowca.
Z tworzyw sztucznych często się dziś produkuje naczynia do jednorazowego użytku. Do tej grupy należy:
- polipropylen – wykonane z niego naczynia mają małą wagę, są elastyczne i podlegają recyklingowi,
- poliwęglan – naczynia z tego materiału są wytrzymałe, mogą być wielokrotnie myte, co nie wpływa na ich kolor lub kształt,
- polistyren – szklanki z tego tworzywa są odporne na wyższą temperaturę i również mogą być myte,
- laminowana pianka – wykonane z niej naczynia nie wchłaniają płynów i nie przeciekają, sprawdzają się przy podawaniu dań gorących takich, jak zupy i sosy,
- styropian (EPS) – lekki, sztywny i odporny na działanie wilgoci oraz tłuszczów.
Papier cieszy się dużą popularnością. Papierowe naczynia, np. kubki, talerze lub tacki są lekkie i przystępne cenowo.
Formowane włókno FMP to materiał roślinny, który pochodzi z odnawialnych źródeł. Jest odporny na działanie wody i tłuszczu. Może być podgrzewany w mikrofalówce i nadaje się do kompostowania. Naczynia z tego włókna mogą być alternatywą dla plastikowych lub papierowych odpowiedników.
Bambus to naturalny surowiec, który posiada właściwości antybakteryjne.
Drewno brzozowe – naczynia z drewna brzozowego wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki obecności słojów.
Liście palmowe to materiał, z którego powstają odporne na przebicie i rozerwanie talerze. Nadają się do użytku w kuchenkach mikrofalowych.
Trzcina cukrowa stosowana jest do stworzenia trwałych i mocnych talerzy, które odporne są na działanie wysokiej temperatury.
Zalety naczyń jednorazowych
Niewątpliwą zaletą takich naczyń jest możliwość dopasowania ich do charakteru uroczystości. Jak mówi przedstawiciel firmy Decor Party:
Różne kolory i wzory naczyń oraz materiały użyte do ich wykonania zapewnią odpowiednią oprawę każdego przyjęcia, zarówno formalnego, jak i niezobowiązującego.
Jednorazowe naczynia umożliwią szybkie sprzątanie po imprezie. Dzięki temu będziecie mogli uniknąć mycia talerzy czy szklanek i zaoszczędzicie czas.
Szklane lub porcelanowe naczynia są ciężkie i łatwo je potłuc. Naczynia jednorazowe są lekkie, wygodne w przechowywaniu i transporcie oraz odporne na uszkodzenia.
Naczynia jednorazowe zapewniają wysoki poziom higieny. Są również ekologiczne, ponieważ podlegają recyklingowi lub biodegradacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana