Jakie są przyczyny krzywicy u dzieci?
Według wielu ustaleń przyczyną krzywicy jest niedobór witaminy D, która jest produkowana w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Zbyt mała ekspozycja na słońce jest więc częstym powodem schorzeń układu kostnego, w tym wspomnianej choroby. Warto także pamiętać, że witaminy dostarczane są wraz z pożywieniem. Niewłaściwa dieta może zatem w znaczący sposób wpłynąć na zdrowie dzieci i niemowląt. Z jakich powodów powstaje krzywica?
Brak witaminy D, a krzywica u dzieci i niemowląt
Aby w szerszy sposób zobrazować główne przyczyny krzywicy u dzieci oraz niemowląt, należy zacząć od prostej informacji. Według opinii lekarzy choroba ma związek z witaminą D, która wspiera wchłanianie wapnia i fosforu w organizmie. Pierwiastki te mają kluczowy wpływ na stan kości oraz zębów, a ich niedobór powoduje w tej kwestii nieprawidłowości.
Łatwo więc dojść do wniosku, że witamina D jest tylko początkiem tropu, który wskazuje na prawdziwe podłoże problemu. Aby w skrócie przedstawić przyczyny krzywicy, można więc stwierdzić, że są to niedobory wapnia i fosforu w diecie spowodowane niewystarczającą podażą witaminy D w organizmie.
Składnik ten można dostarczyć w formie pokarmowej lub też wspomóc organizm do jego produkcji podczas częstej ekspozycji na słońce. Idąc tym tropem, można wyjaśnić, że kolejnymi czynnikami, które prowadzą do krzywicy, są zła dieta lub też zbyt krótkie przebywanie na zewnątrz.
W przypadku zaobserwowania objawów u dzieci należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Przyczyny tego schorzenia są zróżnicowane, a indywidualnie dobrane metody leczenia mogą być pomocne w jego zlikwidowaniu. Warto więc wybrać dobrego specjalistę np. z Indywidualnej Praktyki Lekarskiej Karolina Prątnicka z Inowrocławia.
Zła dieta przyczyną krzywicy u dzieci
Niedobór wapnia można zrekompensować poprzez odpowiednią dietę, która powinna być bogata w nabiał. Korzystne produkty w tej sytuacji to mleko, sery, fasola, twaróg oraz inne przetwory na bazie mleka. Warto także wprowadzić do diety ryby, jajka oraz masło. Zbyt mała podaż tych produktów może przyczynić się do krzywicy. Witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, co może być kluczową informacją dla wielu osób. Z tego powodu warto używać do potraw zdrowych olejów, najlepiej w surowej postaci.
Podsumowując, krzywica ma swój początek na skutek niedoborów witaminy D, która wpływa na ilość wchłanianego z układu pokarmowego wapnia i fosforu. Efektem jest niewystarczająca ilość tych pierwiastków w kościach i ich niewłaściwy rozwój.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana