Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni?
Aranżacja przestrzeni kuchennej powinna być dokładnie przemyślana, aby spełniała wszystkie oczekiwania domowników, którym najczęściej zależy na połączeniu funkcjonalności z estetyką. Wiąże się to również z wyborem odpowiedniego wykończenia podłogi. Wybór często pada na płytki, ale również panele. Jakie są rodzaje oraz na co zwrócić uwagę w trakcie wybierania paneli podłogowych? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Rodzaje paneli podłogowych
Chcąc stworzyć przytulny i naturalny klimat w swojej kuchni, warto postawić na panele podłogowe. Jednak przed podjęciem decyzji, należy zapoznać się z rodzajami dostępnymi na rynku. Do najpopularniejszych zalicza się:
- Panele laminowane, które imitują drewno i odznaczają się wysoką wytrzymałością i wodoodpornością, dzięki zastosowaniu laminatu, a także płyt HDF czy MDF. Oprócz tego są tanie i łatwe w utrzymaniu w czystości.
- Panele winylowe mogą imitować różne materiały: drewno, beton, glazurę czy kamień. Charakteryzują się niezwykłą wytrzymałością, a przede wszystkim wodoodpornością.
- Panele drewniane są klasycznym wykończeniem podłogi, a jednocześnie stanowią najdroższe rozwiązanie. To bardzo trwały materiał, który można poddawać regularnej renowacji poprzez cyklinowanie. Nieodpowiednio zabezpieczone drewno pęcznieje i się rozszczelnia.
- Panele korkowe to stosunkowo nowy materiał do wykończenia podłogi, jednak cieszy się równie dużym zainteresowaniem, co jego poprzednicy. Tego typu panele mają doskonałe właściwości antystatyczne i izolacyjne – wygłuszają i zapewniają komfortową temperaturę – jednak są mało odporne na działanie wilgoci bez prawidłowego zabezpieczenia korka.
Wybór odpowiednich paneli podłogowych do kuchni najczęściej uwarunkowany jest gustem estetycznym przyszłych użytkowników, a także ich indywidualnymi preferencjami względem danych właściwości charakterystycznych dla poszczególnych rodzajów.
Jakie są parametry techniczne paneli podłogowych?
Znając już rodzaje paneli podłogowych, można pochylić się nad szczegółowymi parametrami technicznymi. Mowa tutaj m.in. o twardości, odporności na wilgoć, antypoślizgowości, przeznaczeniu, a także klasie ścieralności, która powinna mieć minimum AC3. Jednak przed dokonaniem wyboru, warto skonsultować się ze sprzedawcą, np. w warszawskim sklepie Sawo-met znajdującym się na Mokotowie i Ursynowie. Fachowe doradztwo w tym zakresie jest niezwykle pomocne, ponieważ pozwala dobrać odpowiedni rodzaj i parametry paneli podłogowych, które mają znajdować się w kuchni i spełniać oczekiwania domowników.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana