Artykuł sponsorowany

Jaki nóż najlepiej nada się do krojenia szynki serrano?

Jaki nóż najlepiej nada się do krojenia szynki serrano?

O wyjątkowości hiszpańskiej szynki serrano świadczą liczne muzea-restauracje, w których serwuje się te wyjątkowe w smaku, długodojrzewające wyroby w sposób zgodny ze sztuką. Zgodnie z hiszpańską tradycją plasterek suszonej szynki musi spełniać określone zasady, między innymi być na jeden kęs i zawierać zarówno bardziej suchą i intensywną część szynki, jak i wewnętrzny soczysty i biały tłuszcz. Jaki nóż umożliwi pokrojenie serrano w ten sposób?

Nie jeden, a trzy noże!

Proces krojenia szynki serrano w tradycyjny sposób wymaga specjalnych narzędzi, do których należą nie tylko noże, ale też stojak na szynkę będący bazą, w której umocowuje się nogę szynki. W ten sposób krojenie jest bezpieczne i wygodne. Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, by móc przejść do prawidłowego krojenia szynki należy przygotować trzy noże. Pierwszy nóż powinien mieć szerokie, ale krótkie ostrze, które umożliwi obkrojenie szynki ze skóry i usunięcie tłuszczu powierzchniowego. By móc przejść do krojenia długich i cienkich plastrów potrzebny jest nóż z elastycznym, długim i dobrze naostrzonym ostrzem. Trzeci nóż przeznaczony jest do wykrajania szynki w miejscach najbardziej skomplikowanych, czyli wokół kości. Ostrze tego noża powinno być mniejsze, sztywne, wąskie i krótkie.

Proces krojenia szynki serrano

Wszystkie czynności wykonywane podczas krojenia szynki mają swoje znaczenie. Już samo ustawienie szynki wskazuje na to, jak dużą ilość plastrów planuje się spożywać. Szynka umocowana w stojaku kopytem do góry oznacza, że krojenie zacznie się od jej grubszej części, a ilość spożytych plasterków przy jednym procesie krojenia będzie duża. Jeśli szynka będzie spożywana przez kilka tygodni, należy ją umocować kopytem do dołu i rozpocząć krojenie od cieńszej strony.

Po przygotowaniu noży do krojenia serrano i naostrzeniu ich ostrzałką metalową przychodzi czas na oczyszczenie szynki ze skóry. Ilość wykrawanego miejsca w skórze powinna odpowiadać ilości plastrów, które będą spożywane. Wykrojenie zbyt dużego kawałka może przyczynić się do wyschnięcia szynki i utraty jej wartości odżywczych. Przy pomocy noża o szerokim i krótkim ostrzu usuwa się skórę, żółtawy tłuszcz oraz lekko spleśniałe kawałki będące pozostałością po suszeniu i dojrzewaniu szynki. To naturalny proces niestanowiący niebezpieczeństwa dla zdrowia.

Plastry kroi się równolegle wzdłuż szynki od kopyta do biodra, dzięki temu są cienkie i mają jednakową grubość. Plastry z różnych części szynki zapewniają różnorodne walory smakowe. Krojenie plastrów z części biodrowej wymaga wykonania kilku poziomych nacięć przy użyciu noża o krótszym ostrzu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.