Artykuł sponsorowany

Jak przy pomocy grilla z wędzarnią przyrządzić zdrową tradycyjną żywność?

Jak przy pomocy grilla z wędzarnią przyrządzić zdrową tradycyjną żywność?

Wieczór przy grillu to dla wielu Polaków najlepszy sposób na spędzenie wolnego czasu w sezonie wiosenno-letnim. Jednocześnie mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że nieodpowiednie grillowanie ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Podpowiadamy o czym należy pamiętać podczas przygotowywania posiłków z grilla, by były one nie tylko smaczne, ale również zdrowie.

Pamiętaj o technice

Kluczem do zdrowego grillowania jest odpowiednie przygotowanie jedzenia. Aby grillowanie było zdrowe musi odbywać się w odpowiedniej temperaturze, w dobrym tempie i z zachowaniem pewnych zasad. Przede wszystkim należy unikać smażenia tuż nad żarem, gdyż doprowadzi to do bardzo szybkiego zwęglenia jedzenia. Ponadto po usmażeniu jedzenie powinno zostać zdjęte z rusztu – nie należy go na nim trzymać zbyt długo, gdyż to zwiększa ryzyko powstania w nim szkodliwych substancji. Jeśli mięso ma utrzymać swoją temperaturę, można użyć podgrzewacza. Kolejnym bardzo poważnym błędem jest brak czystości – ruszt przed każdym grillowaniem powinien zostać dokładnie oczyszczony z pozostałości poprzedniego gotowania, gdyż mogą one się zwęglać i wytwarzać szkodliwe związki.

Bardzo ważne jest, żeby nie dopuszczać do skapywania tłuszczu na gorące węgle, gdyż pod wpływem temperatury powstają w nim rakotwórcze substancje, które mogą wnikać w mięso. Jak się przed tym zabezpieczyć? Mniejszym złem jest użycie aluminiowych podstawek, jednak najlepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w grillo-wędzarnię, w której palenisko znajduje się nie bezpośrednio pod rusztem, ale obok. Urządzenia tego typu znaleźć można w ofercie firmy Smoker.

Odpowiednie produkty to podstawa

Kolejną kwestią jest dobór odpowiednich produktów. Przede wszystkim należy unikać kiełbas z niską zawartością mięsa (wysokiej jakości kiełbasa ma około 90% mięsa), a także gotowej karkówki w marynacie, którą można wyłożyć na ruszt grilla od razu po wyjęciu z folii. Dlaczego? Ponieważ nie da się stwierdzić, czy mięso wykorzystane w produkcji takich wyrobów było świeże, ponadto marynata zawiera duże ilości niepotrzebnych i szkodliwych substancji (np. konserwantów, regulatorów smaku).

Dużo lepszym, zdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie marynaty – wystarczy dobrej jakości olej, jogurt lub maślanka oraz przyprawy o działaniu przeciwutleniającym, np. czosnek, oregano, tymianek, pieprz, papryka. Do tej mieszanki zdecydowanie warto dodać coś o kwaśnym smaku, np. świeży sok z cytryny bądź ocet, winny lub balsamiczny – zapobiegną one powstawaniu chorobotwórczych glikotoksyn. Unikać należy za to dodatków do marynaty pod postacią miodu lub cukru, gdyż to właśnie z nich powstają glikotoksyny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.